Dinosaury mohol vyhubiť po dopade asteroidu prach, tvrdí najnovšia štúdia

Dinosaurov vyhubil prach. Vyplýva to z počítačových simulácií následkov dopadu asteroidu, ktorý pred 66 miliónmi rokov zmenil podobu života na Zemi. S odvolaním sa na belgickú štúdiu to napísal portál The Guardian.

13.11.2023 11:30
dinosaurus, fosília Foto:
debata (7)

Kataklyzmatický dopad planétky Chicxulub s priemerom desať až pätnásť kilometrov v oblasti dnešného polostrova Yucatán v Mexickom zálive vyhubil dinosaurov. Presná povaha smrtiaceho úderu však vedcov zamestnáva už celé desaťročia, pričom za vinníkov sú považované požiare, následné sadze, sopečné erupcie a obrovské množstvo síry.

„Presné mechanizmy zabíjania“, ktoré nasledovali po dopade, sú ale stále nedostatočne preskúmané, uviedli belgickí autori v článku, ktorý publikoval odborný časopis Nature Geoscience. Vedci podľa nich venovali príliš málo pozornosti úlohe potenciálnym biliónom ton prachu, ktoré sa po katastrofálnej udalosti dostali do ovzdušia.

fosília Čítajte viac Aj dinosaury mali predátora. Vzácna fosília zachytila útok malého cicavca

Sadze, síra a prach sú schopné blokovať slnko a prispievať k celosvetovej zime, pri ktorej zaniká vegetácia, čo má ničivé následky pre živočíchy.

Aby vedci hlbšie preskúmali úlohu jednotlivých faktorov, vykonali simulácie pradávnej klímy, pri ktorých zohľadnili merania jemných prachových častíc získaných z miesta v Severnej Dakote, kde sa usadila vrstva prachu vzniknutá pri dopade Chicxulubu.

Podľa simulácií mohol prach zostať v atmosfére až 15 rokov po dopade planétky. Tým, že blokovali slnečné lúče, mohli miliardy ton týchto prachových častíc zastaviť fotosyntézu na takmer dva roky a ochladiť planétu až o 15 stupňov Celzia.

Prach, ktorý vznikol z rozomletej žuly a ďalších hornín v mieste dopadu, „s najväčšou pravdepodobnosťou spôsobil posledné hromadné vymieranie, pretože narušil fotosyntetickú aktivitu,“ uviedol Cem Berk Senel, výskumný pracovník z belgickej Kráľovskej observatória v Bruseli. Podľa počítačových modelov by obnovenie fotosyntézy mohlo trvať dva roky.

stopy dinosaurov Čítajte viac Sucho v Texase odhalilo stopy dinosaurov staré 113 miliónov rokov

Asteroid, ktorý dinosaurov zabil, bol „apokalyptický“, uviedol Steve Brusatte, profesor paleontológie a evolúcie na Edinburskej univerzite, ktorý sa na štúdii nepodieľal.

„Bol to najväčší asteroid, ktorý zasiahol Zem za posledných pol miliardy rokov, a explodoval silou viac ako miliardy jadrových bômb spolu. Ale to nie je to, čo naozaj zabilo dinosaurov a 75 percent ďalších druhov, ktoré vymreli,“ uviedol.

„To, čo skutočne spôsobilo ich skazu, bolo to, čo sa stalo po tom, ako sa prach a špina z dopadu asteroidu dostali do atmosféry a zablokovali Slnko. Krajina na niekoľko rokov potemnela a ochladila sa. Asteroid nezabil všetkých dinosaurov naraz, ale bol to skrytý vrah, ktorý vyvolal opotrebovaciu vojnu, v dôsledku ktorej zahynuli tri štvrtiny druhov,“ dodal.

Peru Ampato Inkovia Juanita múmia obeť tvár Čítajte viac Slávna ľadová múmia Juanita po polstoročí opäť získala tvár
7 debata chyba
Viac na túto tému: #dinosaurus #vedci #dinosaury #vyhynutie dinosaurov