Vlci vs. bobry: Čo sa stane, keď sa vrcholový predátor stretne s ekosystémovým inžinierom?

Bobry majú vplyv. Tieto hlodavce výrubom stromov a prehradzovaním tokov menia svet okolo seba, zvyšujú hladinu vody a vytvárajú prostredie pre rozmanité rastliny, hmyz, ryby a ďalšie živočíchy. Patria k najznámejším ekosystémovým inžinierom na svete, čo je označenie pre druhy, ktoré majú na svoje prostredie obrovský vplyv.

21.11.2023 15:00
Vlk (Canis Lupus) Foto:
Vlk (Canis Lupus)
debata (1)

Vlci sú mocní. Ako vrcholoví predátori sa ich schopnosť zabíjať odráža v potravnom reťazci a ich priamy vplyv na korisť môže ovplyvniť vegetáciu, ďalšie zvieratá a dokonca aj to, ako tečú potoky. Čo sa teda stane, keď sa vrcholový predátor stretne s ekosystémovým inžinierom, a zožerie ho, sa pýta denník The New York Times (NYT).

Táto otázka je tiež základom štúdie publikovanej v odbornom časopise Proceedings of the Royal Society B, ktorá skúmala, ako vlci ovplyvňujú aktivitu bobrov, a tým aj zloženie lesa v národnom parku Voyageurs v severnej Minnesote.

Štúdia zistila, že vlci napádajú bobry, ktoré vyrážajú ďalej od svojich domovov, a tým obmedzujú rozsah, v akom môžu tieto hlodavce rúbať stromy a pretvárať krajinu. Predchádzajúci výskum ukázal, že vlci zabíjaním bobrov bránia tiež vytváraniu mokradí.

bobor, železnica, mokrad Čítajte viac Bobor je jediný, kto zadržanie vody v krajine berie vážne

Vzhľadom na to, že títo zubatí inžinieri realizujú svoje projekty, vlci im k tomu „v istom zmysle udeľujú povolenie“, povedal Thomas Gable, autor oboch štúdií.

Keď sú bobry z národného parku Voyageurs ponechané samy sebe, majú dosť práce. Dospelí jedinci trávia noci v lese, kde rúbu drevo, ktoré potom odvážajú späť do svojich kolónií, kde majú nory a hrádze, aby sa nasýtili a použili ho pri stavbe a opravách. Bobry si pritom vytvárajú vlastné ťažobné chodníky, ktoré sa tiahnu od centrálneho rybníka. Na niektorých cestách však číha nebezpečenstvo.

Na jar a v lete striehnu na týchto chodníkoch v zálohe vlci a chytajú veľa kŕmiacich sa bobrov. V roku 2018 si Gable všimol, že vlci zrejme viac lovili bobry na vzdialenejších cestách, čo naznačuje, že by mohli bobry a ich aktivitu ohraničovať, povedal.

Gable a jeho kolegovia sa na základe tejto predtuchy niekoľko rokov vydávali na miesta, kde vlci označovaní GPS strávili 20 a viac minút, a vykonávali forenzné prehliadky, pri ktorých hľadali bobrích jedincov. Prišli s údajmi popisujúcimi stovky usmrtení, pokusov o prepadnutie a dĺžky chodníkov, kde sa odohrali. Keď tieto dáta porovnali, zistili, že vlci bobry naozaj lovia na cestách, ktoré sú vzdialenejšie od bobrích domovov.

lev Čítajte viac Prečo sa mnohým cicavcom vyvinulo homosexuálne správanie? Vedci prišli s prekvapivým vysvetlením

Podľa Emily Fairfaxovej, ktorá je ekohydrologičkou na Minnesotskej univerzite a na štúdii sa nepodieľala, poskytuje práca „solídny a pevný“ základ pre intuitívnu myšlienku, že bobry sa držia v blízkosti vody z bezpečnostných dôvodov.

K jednoznačnému tvrdeniu, že vlci, alebo dokonca bobry, utvárajú určité množstvo lesa, by bolo potrebné vziať do úvahy širší okruh subjektov, pretože na dynamiku lesa pôsobia „najrôznejšie ďalšie vplyvy“, povedal Clive Jones, emeritný vedúci vedecký pracovník Caryho inštitútu pre štúdium ekosystémov v Millbrooku v štáte New York. Na tejto štúdii sa nepodieľal, ale v 90. rokoch minulého storočia so svojimi spolupracovníkmi zaviedol koncept ekosystémových inžinierov. Povedal, že článok o národnom parku Voyageurs priniesol zaujímavé možnosti, a dúfa, že „bude katalyzátorom mnohých ďalších štúdií“.

„Bobry sú úžasnými hýbateľmi zmien. A ďalšiu dôležitú úlohu potom hrajú vlci,“ dodal Gable.

šimpanz Čítajte viac Šimpanzy používajú vojenskú taktiku dosiaľ pozorovanú iba u ľudí, zistili vedci
1 debata chyba
Viac na túto tému: #les #štúdia #vedci #ekosystém #vlk #bobor #vlky #vlci