Vedci objasnili pôvod veľrybieho spevu. Zistili aj to, že ľudský hluk ruší ich dorozumievanie

Vedci zistili, ako niektoré z najväčších veľrýb v oceáne vytvárajú zložité piesne, uviedol server BBC News s odvolaním sa na štúdiu zverejnenú vo vedeckom časopise Nature.

29.02.2024 10:00
veľryby, Foto:
Rast do obrích rozmerov pomohol veľrybám prežiť.
debata

Vráskavce a ďalšie veľryby majú vyvinuté špecializované hlasivky, ktoré im umožňujú vydávať charakteristické zvuky pod vodou. Vedci prišli aj na to, že hluk, ktorý tvoria ľudia tieto zvieratá ruší a bráni im v komunikácii.

„Zvuk je pre ich prežitie úplne kľúčový. Je to jediný spôsob, ako sa môžu v oceáne nájsť a páriť,“ vysvetlil vedúci štúdie Coen Elemans. „Veľryby patria medzi najväčšie zvieratá, sú šikovné a tiež veľmi spoločenské,“ dodal. Elemans s kolegami vykonal pokusy s použitím hrtanov, ktoré vyňali z troch mŕtvych tiel uviaznutých veľrýb. Cez hrtany následne vháňali vzduch, aby vytvorili zvuk.

velryba Čítajte aj Umelé veľrybie výkaly by podľa niektorých vedcov mohli zachrániť planétu

Kým ľudské hlasy vznikajú vibráciami, ktoré sa tvoria pri prechode vzduchu cez hlasivky, u kosticovcov, podradu vráskavcov, má hlasový aparát veľkú štruktúru v tvare písmena U s tukovým vankúšom v hornej časti hrtana. Táto anatómia im umožňuje spievať vďaka recyklácii vzduchu a zabraňuje vdychovaniu vody.

Výskumníci vytvorili počítačové modely zvukov a ukázali, že veľrybí spev je obmedzený na úzku frekvenciu, ktorá sa prekrýva s hlukom produkovaným loďami. „Nemôžu sa rozhodnúť, že budú spievať vyššie, aby sa vyhli hluku, ktorý v oceáne vydávame my,“ vysvetlil Elemans.

Jeho štúdia ukázala, ako hluk vytvorený ľuďmi môže veľrybám v oceáne brániť v komunikácii na veľké vzdialenosti. Tieto poznatky by mohli mať zásadné vplyv na ochranu vráskavcov.

„Produkcia a príjem zvuku sú pre morských cicavcov najdôležitejším zmyslom, takže každá štúdia, ktorá objasní, ako zvuky vydávajú, má potenciál posunúť odbor vpred,“ povedala odborníčka na komunikáciu veľrýb Kate Staffordová z univerzity v americkom Oregone. Dodala, že schopnosť cicavcov vydávať také zložité hlasové signály je pozoruhodná, a zdôraznila, aké výnimočné tieto zvieratá sú.

Výskum približuje tiež evolučný proces, počas ktorého sa predkovia veľrýb vrátili zo súše do oceánu, a vývojové premeny, ktoré im umožnili komunikovať pod vodou. Zvuky, ktoré niektorí námorníci prisudzovali duchom alebo bájnym morským tvorom, sa tak vďaka výskumníkom podarilo vysvetliť. Štúdia tak poskytuje odpovede na otázky, ktoré si vedci ohľadom týchto piesní kladú už desiatky rokov.

debata chyba
Viac na túto tému: #vedci #veľryby