Austrálsko-japonský vedecký tím natočil ryby v rekordnej hĺbke ôsmich kilometrov

Vedecký tím z Austrálie a Japonska a odchytil ryby v rekordnej hĺbke viac ako ôsmich kilometrov pod morskou hladinou, uviedla agentúra Reuters.

03.04.2023 13:59
debata

Expedícia, ktorá je súčasťou desaťročného výskumu najhlbšej rybej populácie na planéte, strávila na mori pri juhu Japonska dva mesiace a morské dno skúmala pomocou diaľkovo ovládaných kamier. Tie zachytili druh ryby z čeľade terčovkovitých plávajúce v hĺbke 8336 metrov v Boninskej priekope.

robotickypes Čítajte aj Vojaci navigovali robotického psa len pomocou mozgových signálov

„Japonské priekopy boli neuveriteľným miestom na preskúmanie, sú také bohaté na život, dokonca až na samom dne,“ uviedol vedúci expedície Alan Jamieson zo Západoaustrálskej univerzity, ktorá na výskume spolupracovala s Tokijskou univerzitou morskej vedy a technológie.

Jamieson potvrdil, že tím odchytil dve ryby druhu Pseudoliparis belyaevi do pascí nastražených v hĺbke 8022 metrov v Japonskej priekope. Ide o prvé ryby odchytené viac ako osem kilometrov pod morskou hladinou.

Kosatka dravá Čítajte aj Akvárium v Miami vypustí do oceánu kosatku, ktorá žila 50 rokov v zajatí

Kamery spustené z výskumného plavidla typu DSSV Pressure Drop potom v Boninskej priekope zaznamenali bližšie neupresnený druh ryby z čeľade terčovkovitých plávajúcich o ďalších viac ako 300 metrov hlbšie. „Nedoceňujeme skutočnosť, že hlboké more je v podstate väčšina planéty Zeme a že by sa mali vynaložiť prostriedky na jeho pochopenie a na to, aby sme zistili, ako ho ovplyvňujeme a ako funguje,“ dodal Jamieson.

debata chyba
Viac na túto tému: #Ryby #vedci #výskumníci #oceán