Vedci objavili novú exoplanétu s kovovými mrakmi. Tie pripomínajú obrie zrkadlo

Vedci objavili veľmi zaujímavú exoplanétu, teda planétu, ktorá obieha okolo inej hviezdy ako Slnko. Opisujú ju ako žeravý svet, ktorý je o niečo väčší ako Neptún a ktorý obieha okolo hviezdy podobnej Slnku každých 19 hodín.

14.07.2023 11:00
exoplanéta LTT9779 Foto:
Umelecký dojem z exoplanéty LTT9779b obiehajúcej okolo svojej hostiteľskej hviezdy.
debata

Zdá sa, že exoplanéta je zahalená do kovových mrakov z titánu a kremičitanov, ktoré odrážajú väčšinu dopadajúceho svetla späť do vesmíru. Informovala o tom agentúra Reuters. Odkazuje pritom na astronómov, podľa ktorých by takáto exoplanéta pravdepodobne nemala vôbec existovať.

„Je to obrie zrkadlo vo vesmíre,“ povedal astronóm James Jenkins z Univerzity Diega Portalesa a Centra pre výnimočnosť v astrofizike a pridružených technológiách (CATA) v Čile. Jenkins sa na štúdii, ktorú publikoval odborný časopis Astronomy & Astrophysics, podieľal ako spoluautor.

Planéta odráža približne 80 percent dopadajúceho svetla, čo z nej robí najviac reflexívny známy objekt vo vesmíre.

Venuša, ktorá je okrem Mesiaca najjasnejším objektom na nočnej oblohe na Zemi, je najviac reflexívnym objektom našej slnečnej sústavy, zahaleným do jedovatých mrakov kyseliny sírovej. Venuša odráža približne 75 percent dopadajúceho svetla. Zem odráža asi 30 percent.

Exoplanéta, pomenovaná LTT9779b, a jej hviezda sa nachádzajú v Mliečnej dráhe, teda v našej galaxii, asi 264 svetelných rokov od Zeme v smere súhvezdia Sochára.

webbov teleskop, vesmír, hviezda Čítajte viac Webbov teleskop oslávil prvé výročie dramatickým pohľadom na rodiace sa hviezdy

Priemer exoplanéty je asi 4,7-krát väčší ako priemer Zeme. LTT9779b obieha veľmi blízko svojej hviezdy – bližšie, ako je vzdialenosť Merkúra od Slnka, a 60-krát bližšie ako obežná dráha Zeme. Vďaka prudkému slnečnému žiareniu svojej hviezdy je teplota na jej povrchu asi 1800 stupňov Celzia, čo je viac ako teplota roztavenej lávy.

Titánový dážď

Podľa vedcov je s ohľadom na jej blízkosť zázrak, že má exoplanéta vôbec nejakú atmosféru. Ak by to bolo ako na Zemi, atmosféru s mrakmi na báze vody by už dávno rozmetalo slnečné žiarenie. Oni sa však domnievajú, že jej mraky sú kovové, vďaka kombinácii titánu a kremičitanov.

„Dokonca si myslíme, že by mraky mohli kondenzovať do kvapiek a v niektorých častiach atmosféry by mohol padať titánový dážď,“ povedal Jenkins.

Vedci študovali planétu pomocou orbitálneho teleskopu CHEOPS Európskej vesmírnej agentúry (ESA).

„Žiadna iná planéta podobná tejto nebola doteraz objavená,“ uviedol astronóm a hlavný autor štúdie Sergio Hoyer z Astrofyzikálneho laboratória v Marseille vo Francúzsku. Podľa astronóma a spoluautora štúdie Viviena Parmentiera z observatória na Azúrovom pobreží vo Francúzsku by takáto exoplanéta nemala ani existovať, pretože má atmosféru a zároveň obieha tak blízko svojej hviezdy.

Enceladusstripes cassini Čítajte viac Na Saturnovom ľadovom mesiaci objavili kľúčový prvok pre život

„Superreflexná oblačnosť pravdepodobne pomohla zabrániť tomu, aby sa planéta príliš zahrievala a bola zbavená svojej atmosféry,“ povedal Parmentier. „To je úplne unikátne, pretože všetky ostatné planéty s touto teplotou, ktoré sú dostatočne veľké na to, aby si zachovali atmosféru, sú príliš horúce na to, aby sa na nich vytvorili oblaky, a sú teda tmavé ako uhol,“ dodal.

Zdá sa tiež, že planéta okolo svojej hviezdy rotuje podobne ako Mesiac okolo Zeme, s trvalou dennou stranou obrátenou k hviezde a trvalou nočnou stranou odvrátenou od nej.

Mimo našej Slnečnej sústavy bolo objavených viac ako 5 000 planét, z ktorých mnohé majú výrazne odlišné vlastnosti ako osem planét našej slnečnej sústavy. S pribúdajúcimi výkonnými prístrojmi – v minulom roku bol uvedený do prevádzky vesmírny ďalekohľad Jamesa Webba a v Čile sa stavia extrémne veľký ďalekohľad – vedcov čakajú ďalšie objavy.

Japonsko prechod pre chodcov zebra Čítajte viac Ľudstvo porušilo sedem z deviatich limitov zaručujúcich obyvateľnosť Zeme
debata chyba
Viac na túto tému: #vesmír #vedci #exoplanéta