Webbov teleskop oslávil prvé výročie dramatickým pohľadom na rodiace sa hviezdy

Dramatickým pohľadom na rodiace sa hviezdy uprostred červených, okrových a bielych oblakov v stredu vesmírny teleskop Jamesa Webba oslávil rok od prvých zverejnených snímok.

12.07.2023 20:10
debata (4)

Nový záber, ktorý dnes predstavil americký Národný úrad pre letectvo a vesmír (NASA), ukazuje 50 mladých hviezd s hmotnosťou menšou alebo podobnou ako Slnko, ktoré sú od Zeme vzdialené asi 390 svetelných ro­kov.

„Pripravte sa, budete ohromení,“ uviedol na twitteri šéf NASA Bill Nelson, ktorý novú snímku prirovnal k „impresionistickému majstrovskému dielu“.

zväčšiť Prvý výročný obrázok z vesmírneho teleskopu... Foto: SITA/AP, NASA, ESA, CSA, STScI, Klaus Pon
webbov teleskop, vesmír, hviezda Prvý výročný obrázok z vesmírneho teleskopu Jamesa Webba agentúry NASA zobrazuje zrod hviezdy, aký ešte nikto nevidel, plný detailných impresionistických textúr. Predmetom je oblakový komplex Rho Ophiuchi, najbližšia oblasť tvorby hviezd k Zemi.

Najtmavšie sú na snímke oblasti, kde hustý prach obklopuje tvoriace sa protohviezdy, uvádza NASA. Červeno sú znázornené protiľahlé výtrysky vodíka, ktoré vznikajú, keď hviezda prvýkrát prerazí svoj obal tvorený kozmickým prachom. V spodnej polovici snímky je potom jediná zachytená hviezda výrazne väčšia ako na Slnku, ktorá si vyhĺbila žiarivú jaskyňu z okolitého prachu.

Klaus Pontoppidan, ktorý sa predtým podieľal na projekte Webbovho teleskopu, vysvetlil, že nová snímka umožňuje detailne preskúmať veľmi krátke obdobie životného cyklu hviezdy. „Naše vlastné Slnko si podobnú fázu prežilo už veľmi dávno, a vďaka technológii teraz môžeme vidieť začiatok príbehu inej hviezdy,“ uviedol.

NASA prvé snímky z ďalekohľadu ukázala svetu prvýkrát presne pred rokom. Vtedy na nich bola zrútená hviezda, galaxia vo víre tanca alebo hmlovina plná hviezd.

Webbov teleskop, Saturn Čítajte viac Webbov teleskop poskytol výnimočne žiarivé Saturnove prstence

Vesmírny teleskop Jamesa Webba v hodnote desať miliárd dolárov je projektom americkej NASA s širšou medzinárodnou účasťou. Teleskop vyniesla do vesmíru v roku 2021 raketa Ariane 5 z kozmodrómu Kourou vo Francúzskej Guyane, svojej konečnej pozície 1,5 milióna kilometrov od Zeme dosiahol v januári 2022.

Webbov teleskop odvtedy zaznamenal širokú škálu vesmírnych úkazov a javov, od planét našej Slnečnej sústavy po pohľady do vzdialených zákutí vesmíru. Medzi najmajestátnejšie snímky patril napríklad nový pohľad na takzvané Stĺpy stvorení v Orlej hmlovine, srdce špirálovej galaxie Messier 74 (M74) či hviezdokopy NGC 346.

Mesiac Čítajte viac NASA chce v roku 2032 začať získavať suroviny z povrchu Mesiaca
4 debata chyba
Viac na túto tému: #vesmír #NASA #hviezdy #zrod hviezd #webbov teleskop