Nové štúdie podporujú domnienku, že sa koronavírus začal šíriť z wuchanského trhu

Dve nové vedecké štúdie podporili domnienku, že sa koronavírus SARS-CoV-2 začal šíriť z wuchanského trhoviska, kde sa predávali aj živé zvieratá.

11.03.2022 06:00
covid7 Foto:
Ilustračné foto.
debata (5)

Ďalšie štúdie tvrdia, že nákaza sa zo zvieraťa na človeka mohla na trhovisku preniesť v dvoch rôznych momentoch. Spomínané štúdie ešte neboli zverejnené a zatiaľ ich pripomienkujú ďalší vedci, informoval vedecký časopis Nature. Podľa neho však nové výskumy nepriniesli „definitívny dôkaz“ o pôvode koronavírusu.

V jednej z troch štúdií vedci opisujú priestorovú analýzu prvých prípadov covidu. Výsledky podľa nich ukazujú, že wuchanské trhovisko bolo prvým ohniskom koronavírusovej nákazy. Podstatná časť prípadov nákazy sa navyše preukázala u predajcov živých zvierat. Na základe fotografií s rozmiestnenými klietkami a neskorších výsledkov odberov sa vedci domnievajú, že k medzidruhovej nákaze mohlo dôjsť v časti trhu, kde sa predávali medvedíky čistotné. Podľa genetickej analýzy výskumníci usúdili, že k medzidruhovej nákaze došlo v dvoch rôznych momentoch – na prelome novembra a decembra 2019 a o niekoľko týždňov neskôr.

covid1 Čítajte aj Prvý prípad covidu bol na Slovensku potvrdený pred dvoma rokmi

Podľa časopisu Nature nové štúdie neprinášajú „definitívny dôkaz“, že sa prenos koronavírusu zo zvieraťa na človeka odohral vo Wu-chane. Niektorí virológovia sa domnievajú, že trhovisko sa stalo prostredím, kde sa nákaza začala šíriť medzi väčším množstvom ľudí, ale nie miestom, kde sa uskutočnil medzidruhový prenos. Podľa časopisu štúdie tiež neprinášajú úplne presvedčivé dôkazy o tom, z akého druhu zvieraťa sa koronavírus preniesol na človeka. Predtým sa vedci domnievali, že koronavírusom sa človek mohol nakaziť od netopierov či šupinavcov, ani pre toto tvrdenie ale neexistujú jednoznačné dôkazy.

Americká stanica NPR cituje názory vedcov, ktorí neboli zapojení do spomínaných výskumov. Podľa nich nové texty veľmi oslabujú domnienku, že koronavírus unikol z wuchanských štátnych laboratórií. „Tieto štúdie nevylučujú úplne ďalšie hypotézy,“ uviedol americký virológ Jeremy Kamil. Popísané výsledky bádania ale podľa neho výrazne podporujú domnienku o prenose zo zvieraťa na človeka.

sudana mesita slovenski vedci Čítajte aj Slovenskí vedci svoj výskum v Sudáne doplnili o pomoc miestnym komunitám

Otázka pôvodu koronavírusu má, okrem vedeckého, aj silný politický rozmer. Peking domnienky o úniku koronavírusu z laboratória vo Wu-chane dlhodobo a rázne odmieta. Otázkou sa zaoberali aj americké rozviedky, ktoré však nedospeli k jednoznačnému záveru. Začiatok šírenia koronavírusu vyšetrovala vo Wu-chane aj komisia expertov pod záštitou Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO). Šéf WHO Tedros Adhanom Ghebreyesus ale uviedol, že experti mali problémy sa v Číne dostať k pôvodným údajom. V polovici minulého roka potom WHO uviedla, že hypotéza o úniku koronavírusu z laboratória je stále otvorená, čo rozhorčilo čínskych predstaviteľov.

5 debata chyba
Viac na túto tému: #Čína #pandémia #Wu-chan #koronavírus #Covid-19