Covidová stigma môže v Číne stáť vyliečených pacientov prácu aj domov

Pre mnoho ľudí je covid nepríjemnosťou, ktorá sa stala nežiaducou súčasťou bežného života. Nie tak v Číne, kde politika nulovej tolerancie znamená, že tí, ktorí sa nakazili vírusom, sú izolovaní a často znevažovaní len preto, že sa nakazili, napísal spravodajský server Bloomberg.

05.09.2022 06:00
covid Foto:
debata (7)

Históriu nákazy uloženú v zdravotníckych aplikáciách, ktoré sledujú každú osobu, si môžu vyhľadať aj potenciálni zamestnávatelia, čo ohrozuje vyhliadky na získanie práce. V krajnom prípade niektorí ľudia prišli kvôli diskriminácii po nákaze covidom o domov a o živobytie.

Jeden bývalý pracovník vládneho izolačného strediska v Šanghaji prespával časť júna na ulici, pretože kvôli prekonanej nákaze nemohol nájsť prácu ani bývanie. Zamestnávatelia v Šanghaji a okolitých mestách ho nechceli prijať a v mnohých inzerátoch s ponukou práce bolo podľa neho výslovne uvedené, že neprijímajú uchádzačov, ktorí mali covid. Túto skúsenosť muž potvrdil agentúre Bloomberg, ale požiadal, aby nebol menovaný z obavy pred represiou. Keď sa totiž o svoje zážitky podelil na čínskej sociálnej sieti Weibo, stal sa terčom policajného šikanovania a bol nútený opustiť Šanghaj. Jeho príspevky boli z Weibo medzitým odstránené.

tutanchamon Čítajte aj Archeológ podľa dôkazov kradol z Tutanchamónovej hrobky

Stigma spojená s covidom bola na začiatku pandémie bežná všade, pretože ľudia netušili, čo môžu očakávať, a obávali sa nákazy vírusom. Teraz, keď covid koluje už tretí rok, má väčšina ľudí na celom svete desiatky priateľov, rodinných príslušníkov a spolupracovníkov, ktorí sa nakazili, a väčšina z nich sa plne uzdravila. Nie však v Číne, kde bol covid diagnostikovaný len asi u šiestich ľudí z každých 10 000 – a prevažná väčšina z 1,4 miliardy obyvateľov nikoho z nich nepozná.

Vzhľadom na to, že podľa oficiálnych štatistík zomrelo počas celej pandémie na covid v Číne iba 5 226 osôb, je v tejto krajine vyššia pravdepodobnosť, že bude človek zavraždený, než že zomrie na covid.

Šanghajská vlaková stanica Chung-čchiao, ktorá je jedným z hlavných dopravných uzlov mesta, sa stala neoficiálnym strediskom pre osoby, ktoré kvôli covidu alebo z iného dôvodu prišli o domov. Je medzi nimi aj žena, ktorá uviedla meno I Feng, a už nejaký čas prakticky žije v záchodovej kabínke na stanici, pretože po prekonaní nákazy nemohla nájsť prácu.

Čchen Ja-ja, vedkyňa zo Šanghajskej akadémie sociálnych vied, uvádza, že hlavným faktorom covidovej stigmatizácie je čínsky princíp nulovej tolerancie voči nákaze. Postarali sa o to také opatrenia ako plošné zatváranie tovární a podnikov po výskyte nákazy. Ľudia, ktorí prekonali covid, mali potom problém zohnať prácu, pretože sa zamestnávatelia obávali, že by ich podnik mohol byť v prípade opakovaného nakazenia uzavretý. A to napriek tomu, že človek po prekonaní choroby má pravdepodobne istý stupeň imunity.

megalodon Čítajte aj Megalodon bol väčší a rýchlejší, než sa doteraz predpokladalo. Meral takmer 20 metrov

Podobne nedostatočná informovanosť o tom, ako sa vírus správa, je vzhľadom na nízky počet nakazených bežná v celej čínskej spoločnosti. Po tom, čo sa I Feng podelila o svoj osud s médiami, sa jej podarilo zohnať zamestnanie a úrady vrátane ministerstva pre ľudské zdroje a sociálnu starostlivosť uviedli, že zamestnávatelia by nemali diskriminovať tých, ktorí mali covid. Podobná diskriminácia podľa nich porušuje pracovné právo.

Šanghaj sa tiež rozhodol skrátiť čas, počas ktorého sa uchovávajú výsledky covidových testov, z dvoch mesiacov na dva týždne, aby zamestnávatelia nemali možnosť zistiť skoršiu nákazu. Podľa Čchen Ja-ja ale tieto opatrenia nie sú dostatočné. Úrady by predovšetkým mali prestať s plošnými uzáverami veľkých oblastí, kde sa vyskytne nákaza. A skončiť by tiež mala prax kontroly pohybu ľudí a nútenej karantény vo vyčlenených strediskách. U niektorých ľudí, ktorí sa nakazili covidom, nie sú spoločenské následky také závažné, ale zato sú všadeprítomné.

červené víno, alkohol, bolesť hlavy Čítajte aj Globálne otepľovanie môže z Británie urobiť ideálneho producenta červeného vína

Carrie Liuová, 34-ročná pracovníčka internetovej spoločnosti v Šanghaji, mala v apríli v karanténnom hoteli pozitívny test a bola na tri dni poslaná do provizórnej nemocnice. Kedykoľvek sa teraz necítia úplne dobre, prídu sa jej kolegovia opýtať, či to nie je dlhý covid. Pri každom hromadnom testovaní si musí výter spracovať sama. A raz od nej nejaký človek ustúpil, keď zistil, že bola nakazená, dodala.

Teraz uvažuje o tom, že by si našla novú prácu, ale bojí sa, že jej to skomplikuje jej zdravotná anamnéza. „Nie som si istá, ako ma budú ľudia posudzovať, keď im poviem, že som bola nakazená,“ povedala Liuová. „Momentálne sa snažím o tom, že som prekonala covid, ľuďom pokiaľ možno nehovoriť. Naozaj by som túto skúsenosť chcela úplne vymazať.“

7 debata chyba
Viac na túto tému: #Čína #izolácia #koronavírus #karanténa