Nová antikoncepcia pre mužov dočasne paralyzuje spermie. Testy na myšiach boli úspešné

Ochranu pred počatím majú dnes vo svojich rukách najmä ženy. Mohla by to ale zmeniť prvá antikoncepcia pre mužov - účinkuje rýchlo a bez vedľajších účinkov. Vedci sú s prvými výsledkami na myšiach spokojní.

24.02.2023 06:00
spermie, spermia, oplodnenie Foto:
Ilustračné foto
debata

Pre mužov sú zatiaľ jednou z možností kondómy, prípadne neobľúbená vasektómia, takže väčšina zodpovednosti je na ženách.

Mnoho farmaceutických spoločností sa ale o vývoj mužskej antikoncepcie pokúša. Lenže preparáty, ktoré sú vo vývoji, majú väčšinou rovnakú slabinu: keďže ovplyvňujú správanie spermií, treba ich brať dlhodobo, a nie je teda možné ich využiť „tesne pred sexom“, ako to funguje pri prezervatíve.

2227131365 Čítajte aj Niektoré prípravky na vyrovnávanie vlasov môžu viesť k zlyhaniu obličiek

Vedci teraz prichádzajú s inovatívnou antikoncepciou, ktorá presne toto umožňuje. A dokonca už otestovali, že funguje, hoci zatiaľ len na myšiach.

Autori antikoncepcie pre pánov v štúdii, ktorú zverejnili v odbornom časopise Nature Communications, tvrdia, že ich prípravok je prevratný. Plodnosť totiž pozastavuje len dočasne, na veľmi obmedzený čas, takže neovplyvňuje negatívne dlhodobú produkciu spermií. Muži, ktorým bol liek podaný, prestali byť plodní len na jednu noc. Hneď na druhý deň sa mohli opäť bez problémov reprodukovať.

Prípravok vraj pomocou jedinej dávky brzdí enzým menom adenylylcykláza. To v podstate spermiám zabráni v pohybe, paralyzuje ich, pretože spomínaný enzým je nevyhnutný pre ich zrenie i pohyblivosť.

Vedci testovali dve metódy podávania lieku – injekčne aj ústne. V oboch prípadoch trvalo len asi pol hodiny, kým spermie otupeli a nedokázali prekonať cestu z vagíny do maternice.

793257808 Čítajte aj Jednoduchý krvný test na odhalenie rakoviny by tu mohol byť už čoskoro

Autori výskumu zatiaľ netušia, či by rovnaký trik fungoval u človeka. Existuje ale niekoľko náznakov, že by mohol, a dokonca možno účinnejšie ako u myší.

Ľudské spermie totiž musia uraziť ešte podstatne zložitejšiu cestu, pri ktorej prekonávajú bariéru krčka maternice, kým sa dostanú do maternice. Vedci sa domnievajú, že po použití u ľudí by tak nepohyblivé spermie uviazli v pošve, kde by čoskoro zahynuli. Vnútorné prostredie vagíny sa totiž po kopulácii rýchlo okyslí.

Ďalším náznakom možnej účinnosti je laboratórny experiment. Zatiaľ síce bola táto metóda testovaná iba na myšiach, ale pri pokusoch v skúmavke sa zistilo, že má podobný vplyv aj na ľudské spermie. Vedci preto plánujú s výskumom pokračovať aj na ľuďoch. Vedľajších účinkov sa neobávajú, inhibítory adenylylcykláza nič hrozné pri krátkodobom užívaní nespôsobujú.

debata chyba
Viac na túto tému: #sex #muži #ženy #antikoncepcia #počatie