Riziko srdcového infarktu je pri nákaze chrípkou až šesťnásobné, tvrdí štúdia

Ľuďom, ktorí ochorejú na chrípku, môže hroziť šesťkrát vyššie riziko srdcového infarktu ešte týždeň po tom, ako im bol vírus diagnostikovaný, v porovnaní s rokom pred prekonaním choroby alebo rokom po nej.

08.04.2023 06:00
infarkt, srdce, kardiovaskulárne choroby,... Foto:
Ilustračné foto.
debata

Vyplýva to zo štúdie, o ktorej informoval Indepedent. Vedci preto zdôraznili, že je dôležité, aby sa ľudia nechali proti ochoreniu očkovať. Lekári, ktorí ošetrujú pacientov s touto chorobou by podľa nich mali byť dobre informovaní o príznakoch infarktu.

Tím holandských vedcov analyzoval výsledky laboratórnych testov zo 16 laboratórií v celej krajine a porovnal ich so záznamami o úmrtiach a nemocničnými údajmi. V rokoch 2008 až 2019 bolo v laboratóriách potvrdených 26 221 prípadov chrípky.

genóm Čítajte aj Pred rokom vedci oznámili kompletné rozlúštenie ľudského genómu

Z tejto skupiny prekonalo 401 pacientov infarkt v roku pred alebo po chrípkovom ochorení – niektorí z nich viac ako jeden, výskumníci teda zaznamenali celkom 419 infarktov.

Z týchto 419 prípadov sa 25 odohralo v prvých siedmich dňoch po stanovení diagnózy chrípky, 217 počas roka pred stanovením diagnózy a 177 v roku po stanovení diagnózy chrípky.

Vedci vypočítali, že pravdepodobnosť, že ľudia prekonajú infarkt počas siedmich dní po stanovení diagnózy, bola 6,16-krát vyššia ako v roku predtým alebo potom.

Odborníci sa domnievajú, že za touto súvislosťou by mohla stáť kombinácia reakcie organizmu na chrípkový vírus a schopnosť vírusu spôsobiť, že krv je viac „lepkavá“.

robotickypes Čítajte aj Vojaci navigovali robotického psa len pomocou mozgových signálov

„Vzhľadom k možným zdravotným dôsledkom súvislosti medzi infekciou vírusom chrípky a akútnymi srdcovými infarktmi je dôležité preukázať spoľahlivosť výsledkov na inej populácii,“ povedala vedúca štúdie Annemarijn de Boerovej z univerzity v Utrechte.

„Naše výsledky podporujú stratégie prevencie chrípkovej infekcie, vrátane očkovania. Obhajujú tiež zvýšenú informovanosť lekárov a hospitalizovaných pacientov o príznakoch srdcového infarktu,“ povedala de Boerová. „Aj keď z našich výsledkov nie je jasné, či sú ohrození aj tí, ktorí majú menej závažnú chrípku, je rozumné, aby si túto súvislosť uvedomovali,“ dodala.

„Tieto nedávne predbežné údaje z Holandska sú v súlade s tým, čo vieme, teda že k infarktu môže častejšie dôjsť počas chrípky alebo krátko po nej,“ uviedla britská lekárka Sonya Babuová-Narayanová. „Podporujú potrebu zvýšiť povedomie verejnosti o príznakoch infarktu a posilňujú význam prevencie chrípky v prvom rade u starších ľudí,“ dodala.

debata chyba
Viac na túto tému: #choroba #chrípka #vírus #vedci #výskum #srdce