V európskom regióne sa vyskytuje najviac chorôb ústnej dutiny na svete

Viac ako polovica všetkých dospelých v európskom regióne prekonala v roku 2019 závažné ochorenie ústnej dutiny, uviedla vo svojej správe Svetová zdravotnícka organizácia (WHO). Naliehavo preto vyzvala členské štáty, aby v rámci všeobecnej zdravotnej starostlivosti umožnili lepší a dostupnejší prístup aj k starostlivosti o ústnu dutinu.

28.04.2023 06:00
kefka na zuby, zubár, zubná hygiena, starostlivosť Foto:
Ilustračné foto.
debata (1)

Táto starostlivosť by podľa WHO mala byť buď zadarmo, alebo za cenu, ktorú si ľudia môžu dovoliť. Európsky región zahŕňa 53 krajín Európy a Strednej Ázie.

Takzvaná prevalencia, čiže podiel chorých so závažnými prípadmi ochorenia ústnej dutiny, bola pritom v európskom regióne najvyššia zo šiestich skúmaných regiónov po celom svete, uviedla WHO. Konkrétne išlo o 50,1 percenta dospelej populácie. V európskom regióne bola tiež v roku 2019 aj najvyššia prevalencia zubných kazov stálych zubov – 33,6 percenta, čo znamená 335 miliónov prípadov.

oman Čítajte aj Českí archeológovia v Ománe odkrývajú viac ako milión rokov starú históriu

Správa tiež ukázala, že európsky región mal druhý najväčší podiel prípadov straty zuba (25,2 percenta). Konkrétne sa to týkalo asi 88 miliónov ľudí starších ako 20 rokov. To znamená prevalenciu 12,4 percenta, čo je najviac medzi regiónmi WHO a takmer dvakrát viac, než je celosvetová prevalencia, ktorá činí 6,8 percenta. V európskom regióne bol tiež zaznamenaný druhý najvyšší odhadovaný počet nových prípadov rakoviny ústnej dutiny, takmer 70 000.

Viac ako 26 500 úmrtí v regióne bolo v roku 2020 pripisovaných práve rakovine ústnej dutiny. „Zdravie ústnej dutiny je nevyhnutnou súčasťou zdravotnej starostlivosti. Mnohé z našich najzákladnejších ľudských funkcií – rozprávanie a komunikácia, schopnosť najesť sa, dýchanie a v neposlednom rade úsmev – závisia od dobrého zdravia ústnej dutiny,“ uviedol Hans Kluge, šéf európskej sekcie WHO.

neurón, Parkinson Čítajte aj Nová metóda pomôže odhaliť Parkinsonovu chorobu pred objavením príznakov

„Neliečené zubné kazy môžu ovplyvniť kvalitu života v každom veku, sú ale obzvlášť škodlivé v detstve, pretože spôsobujú problémy, ktoré môžu pretrvať celý život. U detí zubné kazy ovplyvňujú školskú dochádzku aj študijné výsledky. Vážny neliečený kaz môže narušiť výživu a rast,“ dodal Kluge. Ako doplnil, neliečené kazy môžu narušiť kvalitu života aj u dospelých.

„Orálne zdravie skutočne ovplyvňuje veľké množstvo oblastí nášho života, málokedy sa mu ale dostáva taká pozornosť, akú si zaslúži,“ konštatoval šéf európskej sekcie WHO. Choroby ústnej dutiny sú spôsobené predovšetkým konzumáciou cukru, užívaním tabaku, užívaním alkoholu, traumou a nedostatkom ústnej hygieny, uvádza Svetová zdravotnícka organizácia.

rastlina Čítajte aj Výskum potvrdil pozitívny vplyv aktivovanej vody na rastliny

„Zubný kaz je najbežnejším neprenosným ochorením na svete. Ale nemuselo by to tak byť. Vieme, čo je potrebné urobiť. Cieľom tejto správy je povzbudiť vlády a zdravotnícke inštitúcie, aby posilnili prístup k bezpečnej, účinnej a cenovo dostupnej základnej starostlivosti o ústnu dutinu v rámci celonárodných univerzálnych zdravotných balíčkov,“ uviedol Kluge. Práve to je podľa neho najlepší spôsob, ako znížiť množstvo týchto ochorení a zároveň zlepšiť celkové zdravie populácie.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #zuby #WHO #zubný kaz #dentálna hygiena