Ľudia majú zárodok tretej súpravy zubov. Medicína im môže pomôcť vyrásť

Vedci robia výrazné pokroky vo vývoji nového lieku, ktorý môže pomôcť pacientom trpiacim anodontiou. Informovali o tom weby Popular Mechanics a euronews.com.

14.09.2023 12:00
zuby, úsmev Foto:
debata

Anodontia je vzácna genetická porucha postihujúca približne jedno percento populácie. Prejavuje sa tak, že u ľudí spôsobuje absenciu mliečneho alebo trvalého chrupu. Má dve formy, úplnú a čiastočnú, v prípade absencie iba niektorých zubov sa táto porucha zvykne označovať aj ako hypodontia. Pomerne častou formou hypodontie je absencia tretích stoličiek, tzv. zubov múdrosti.

Japonskí vedci v roku 2021 publikovali štúdiu, podľa ktorej by rastu zubov mohol brániť proteín produkovaný génom USAG-1. Tím vedcov túto hypotézu dosiaľ overoval u zvierat, jeho pozornosť sa však teraz začína zameriavať na ľudí. Vedci oznámili, že v júli 2024 sa začne klinické skúšanie lieku, ktorý by mohol tvorbu proteínu obmedziť a tým umožniť rast nových zubov. Ak bude klinické skúšanie úspešné, liečba prvých pacientov by sa mohla začať už v roku 2030.

aljaška vajce záhadný objekt Čítajte aj Vedci objavili záhadný zlatistý objekt na dne oceánu pri pobreží Aljašky

„Možnosť nechať ľuďom narásť nové zuby je snom každého zubára. Pracoval som na tom už od svojho doktorandského štúdia a pevne som veril, že to dokážem,“ vyhlásil Kacu Takahaši, hlavný výskumník a primár zubnej a ústnej chirurgie Medicínskeho výskumného inštitútu nemocnice Kitano v japonskej Osake, v rozhovore pre japonský denník Mainiči šinbun. Podľa vlastných slov dúfa, že sa dočká času, keď bude opätovný rast zubov treťou možnosťou, ktorá doplní zubné protézy a zubné implantáty.

Takahašiho slová podporuje aj fakt, že zárodok tretej súpravy zubov majú ľudia už v ústach. Najzreteľnejšie je pozorovateľná u ľudí trpiacich hyperdontiou, ktorá je polárnym protikladom hypodontie. Ľudom trpiacim týmto syndromóm rastú nadbytočné zuby a podobne ako anodontia, aj hyperdontia postihuje približne jedno percento ľudskej populácie.

Takahaši predpokladá, že práve správna stimulácia zárodkov tretej súpravy zubov je cesta k riešeniu problémov pacientov trpiacich anodontiou.

kefka na zuby, zubár, zubná hygiena, starostlivosť Čítajte viac V európskom regióne sa vyskytuje najviac chorôb ústnej dutiny na svete
debata chyba
Viac na túto tému: #zuby #zdravie #vedci