Vedci objavili záhadný zlatistý objekt na dne oceánu pri pobreží Aljašky

Vedci na dne oceánu pri tichomorskom pobreží Aljašky objavili záhadnú zlatú guľu, ktorá podľa nich môže byť vajcom nakladeným neznámym morským tvorom alebo morskou hubou. Teraz objekt analyzuje americký Národný úrad pre oceán a atmosféru (NOAA), napísal portál The Guardian.

12.09.2023 16:00
aljaška vajce záhadný objekt Foto:
debata (2)

Hladký objekt so zvláštnym otvorom uprostred bol nájdený v hĺbke viac ako troch kilometrov pomocou diaľkovo riadeného podmorského prieskumníka.

Vedci z NOAA, ktorí guľu objavili, predpokladajú, že by mohlo ísť o vajce alebo morskú hubu. Teraz vykonávajú DNA analýzu, aby zistili pôvod záhadného lesklého objektu, ktorý podľa nich pripomína „kožné tkanivo“.

Výskumníci použili diaľkovo ovládanú robotickú ruku na „pošteklenie“ objektu, vďaka čomu zistili, že má „jemnú, kožnú“ štruktúru. Potom guľu jemne „odsali“ do trubice na testovanie v laboratóriu.

Otvor v objekte podľa vedcov mohol vzniknúť vyliahnutím nejakého tvora alebo vniknutím predátora. „Len dúfam, že keď do toho štuchneme, niečo sa nerozhodne vyliezť von,“ povedal jeden z vedcov. „Je to ako začiatok hororu,“ dodal.

Niektoré druhy, vrátane hlbokomorských tvorov, ako sú žraloky, kladú svoje vaječné schránky na morské dno, čo znižuje pravdepodobnosť, že ich vyplavia morské prúdy. Huby sú jednoduchšie vodné živočíchy s hustou pórovitou kostrou, ktoré sa prichytávajú k skalám.

biely koral, bielenie, bleaching Čítajte viac Koraly na Floride ničí extrémne teplá voda, vedci sa ich snažia zachrániť

Na snímkach vyhotovených zo dna oceánu mal objekt zlatistý vzhľad, čo však vedci pripisujú odrazu od svetlometov ponorky. Fotografia záhadnej gule vyhotovená v laboratóriu naznačuje hnedožltú farbu.

Objekt bol odhalený v rámci ponoru, ktorý bol súčasťou expedície Seascape Alaska 5, ktorá potrvá do 15. septembra. Misia skúma Aljašský záliv do hĺbky zhruba 6,5 kilometra, vrátane hlbokomorských koralových a hubových biotopov i geologických útvarov, ako sú bahenné sopky.

hlísta Čítajte viac Vedcom sa podarilo oživiť hlísty 46-tisíc rokov zamrznuté v sibírskom permafroste
2 debata chyba
Viac na túto tému: #vedci #výskum #Tichý oceán #Aljaška #oceán #NOAA