Novozélandskí vedci kvôli zmene klímy skúšajú vypestovať ovocie v laboratóriu

Vedci na Novom Zélande pre obavy o potravinovú bezpečnosť v dôsledku zmien klímy skúšajú vypestovať ovocie v laboratóriu. Pokúša sa vytvoriť ovocie bez častí, ktoré sa bežne vyhadzujú, ako je jadierka jablká alebo šupka pomaranča.

17.09.2023 11:30
laboratórne ovocie, petriho miska, Foto:
Čučoriedkové bunky pestované v Petriho miske novozélandskými vedcami.
debata (1)

Kým o laboratórnu verziu mäsa sa pokúša viacero tímov, pri ovocí je to skôr výnimočné, napísal denník The Guardian.

Vedci vo vládou podporovanom projekte Plant & Food Research v meste Christchurch na juhu krajiny pestujú ovocné tkanivo z rastlinných buniek. Dúfajú, že výsledok ich snaženia bude raz chutiť, voňať a pôsobiť ako skutočné ovocie. Ak bude bez šupiek, zamedzí sa aj vzniku odpadu. Vedci veria, že ich program pomôže zabezpečiť potravinovú bezpečnosť krajiny.

„Tu na Novom Zélande sme dobrí v pestovaní konvenčných záhradníckych plodín,“ uviedol vedúci projektu Ben Schon. „Keď sa však pozrieme do budúcnosti, tak môžeme očakávať mnoho zmien kvôli rastu populácie, postupujúcej urbanizácii a zmene klímy,“ dodal Schon.

Homo heidelbergensis Čítajte viac Pred zhruba 900-tisíc rokmi bolo ľudstvo na pokraji vyhynutia, tvrdí štúdia

Potraviny vypestované v laboratóriu by raz mohli zohrávať kľúčovú úlohu v trvalo udržateľnom poľnohospodárstve, ale sú stále vo veľmi ranej fáze vývoja, myslí si vedec z univerzity Massey v Aucklande Ali Rashidinejad, ktorý sa zaoberá potravinami, ale nepodieľa sa na projekte. Koncept je len na začiatku a aj ak bude úspešný, tak bude musieť prejsť klinickými testami a schvaľovacím procesom úradov. To môže podľa Rashidinejada trvať niekoľko rokov aj desaťročí.

Pre rozmach laboratórneho ovocia by mohol byť brzdou rezervovaný postoj staršej generácie spotrebiteľov. Naopak mladší ľudia podľa dostupných prieskumov radi skúšajú nové potraviny ak sú zdravé a prispievajú k znižovaniu vplyvov potravinárstva na životné prostredie, uvádza Rashidinejad.

Program Plant & Food Research vznikol pred 18 mesiacmi a zameriava sa na bunky čučoriedok, jabĺk, čerešní, broskýň, nektariniek, hrozna a tradičného novozélandského ovocia fejchoa. Výskumníci upozorňujú, že dospieť k produkcii nutrične hodnotného a chutného ovocia môže trvať roky a tiež sa vôbec nemusí podariť.

prales, les, stromy, hora Čítajte viac Z tropických pralesov by sa mohla vytratiť fotosyntéza, upozorňujú vedci

Technológia by mohla mať využitie na pestovanie ovocných buniek v mestskej zástavbe, uvádza Sam Baldwin, riaditeľ stratégie v Plant & Food Research. Tento variant by mohol byť lacnejší a mať menšiu uhlíkovú stopu ako dovoz ovocia z ďalekých krajov.

Laboratórne ovocie by mohlo nájsť využitie v rokoch, keď úrodu poškodí nepriazeň počasia ako sú búrky alebo záplavy. Cyklon Gabrielle tento rok zasiahol oblasť Hawkes Bay, ktorá je jedným z centier novozélandského ovocinárstva. Živel navyše prišiel v čase, keď sa väčšina pestovateľov kiwi chystala na žatvu.

„Nie som si istý, či si uvedomujeme, že budeme musieť produkovať viac potravín pre väčší počet obyvateľov, ale s menšími plochami pre pestovanie a pod čoraz väčším tlakom kvôli zmene klímy. Obvyklý spôsob hospodárenia by nemusel byť schopný túto potrebu uspokojiť,“ upozorňuje Baldwin.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Potraviny #Nový Zéland #ovocie #vedci #výskum #klimatická zmena