Maternica, vagína, prsia alebo francúzske start-upy, ktoré riešia zdravie žien

Vo Francúzsku vzniká stále viac malých technologických firiem, ktoré sa zameriavajú na zdravie žien a doteraz zanedbávané alebo nedostatočne propagované témy.

12.03.2022 06:00
Startup Foto:
debata

Oslavuje úspechy napríklad s projektmi na diagnostiku endometriózy alebo s technológiou na sledovanie menštruačného cyklu, píše AFP.

V Lille na severe Francúzska spoločnosť Lattice Medical rekonštruuje prsia ženám, ktoré o ne prišli počas liečby rakoviny. Start-up založený v roku 2017 vyvinul implantát, ktorý regeneruje pacientkine vlastné tukové tkanivo.

„Ponúkame alternatívu k silikónovým implantátom: implantát vytlačený v 3D, ktorý používa biologické materiály, ktoré sa vstrebávajú,“ vysvetľuje Julien Payen, spoluzakladateľ spoločnosti, ktorá chce ešte tento rok začať klinickú štúdiu svojich výrobkov.

pterosaurus Čítajte aj V Škótsku objavili pozostatky zrejme najväčšieho vtákojaštera z obdobia jury

Jej produkty sú jednou z technológií, ktoré sa objavujú na rastúcom trhu takzvaných femtoch firiem. Termín vznikol spojením slov femme (žena) a technológie. Tento pojem súhrnne označuje spoločnosti, ktoré vyvinuli technológie určené na zlepšenie zdravia a spokojnosti žien.

Do tohto nového segmentu patria aj diagnostické nástroje, najmä na endometriózu. Start-up Ziwig, založený a vedený Yahyou El Mirom, vyvinul test zo slín, ktorý podľa firmy umožňuje včasné odhalenie všetkých foriem endometriózy. Využitie má napríklad u žien bez trvalej zdravotnej starostlivosti. Test je založený na vysoko výkonnej technológii sekvenovania a využíva umelú inteligenciu. Spoločnosť Ziwig zriadila aj platformu pre následnú starostlivosť o pacientky.

Vznikajú tiež mnohé aplikácie pre smartfón, ktoré sa venujú menštruačnému cyklu, určeniu presného dátumu ovulácie alebo starostlivosti o ženy po pôrode.

sudana mesita slovenski vedci Čítajte aj Slovenskí vedci svoj výskum v Sudáne doplnili o pomoc miestnym komunitám

Start-up zo Štrasburgu Fizimed vyvinul sondu na posilnenie panvového dna. V spojení s aplikáciou sonda umožňuje žene cvičiť „doma, v úplnom súkromí a navyše so zábavnými prvkami, ktoré zvyšujú motiváciu“ na cvičenie, vysvetľuje Emeline Hahnová, zakladateľka Fizimedu. Jeho sonda je už v predaji a v Nemecku je dokonca hradená zo zdravotného poistenia.

Vznik všetkých týchto spoločností je dôkazom zmeny myslenia a vynáša na svetlo témy, ktoré boli až donedávna zanedbávané: zvláštnosti zdravia žien, píše AFP.

„Tento trend ešte len štartuje, ale téma už zaradila vyššiu rýchlosť. Predtým sa hovorilo skôr o rakovine prostaty ako o endometrióze. Ľudia už o tom ale začínajú otvorene hovoriť,“ domnieva sa Chahra Louafiová, riaditeľka odboru investícií do zdravotníctva v štátnej investičnej banke Bpifrance.

Tento špecifický trh bude mať v roku 2024 hodnotu 50 miliárd dolárov, odhaduje americká spoločnosť Frost & Sullivan. Odhady sa síce menia, segment sa ale v každom prípade týka polovice obyvateľov planéty.

marhuľa Čítajte aj Vedci skúmali vplyv konzumácie marhuľových semien na zdravie ľudí

„V tomto sektore pribúda stále viac kvalitných projektov,“ čo priťahuje investorov, uvádza Julien Payen. Podnikatelia sa však zhodujú, že cesta bude ešte dlhá. „Femtech firmy používajú slová, ktoré nie sú príliš časté, ako vagína alebo maternica. Nie každý ich ale vníma rovnako,“ hovorí Hahnová. Na stránkach niektorých predajcov v Spojených štátoch sú „niektoré pomôcky určené na cvičenie panvy považované za produkty pre dospelých,“ dodáva. Niektoré zdravotnícke pomôcky potom algoritmy veľkých internetových firiem premenia na vibrátory.

„Čaká nás ešte dlhá cesta,“ domnieva sa El Mir. Investori sa podľa neho „zameriavajú na klasické patológie, ktoré priťahujú veľkú časť investícií. Na zdravie žien sa orientuje len malá časť z nich.“ Je to otázka peňazí, ale nielen ich. „Financovanie je dôležitým prvkom, ale tieto otázky sa musia stať celospoločenskou témou,“ hovorí El Mir.

debata chyba
Viac na túto tému: #projekty #ženy #startup #technologické firmy