Za šesťhodinový výpadok Facebooku mohla 'drobná' chyba

Je to podobné, ako keby ste z dátového centra vytrhli všetky káble naraz a odpojili ho tak od internetu, vysvetľuje firma Cloudflare.

07.10.2021 09:00
internet, dsl, kábel, sieť, tcp ip, operátor,... Foto:
Ilustračné foto
debata (25)

Keď v pondelok podvečer zaznamenali služby Facebook, WhatsApp a Instagram rozsiahly výpadok, mnoho ľudí si myslelo, že im nefunguje internet. Niet sa čomu čudovať, keďže stovky miliónov ľudí trávia práve používaním týchto služieb niekoľko hodín denne. Zhruba šesť hodín trvalo, kým sa Facebooku podarilo problém vyriešiť a služby opätovne sprístupniť miliardám ľudí po celom svete. Výpadok totiž nemal len lokálny charakter, ale ovplyvnil používateľov po celom svete, od Kanady, cez Európu, Áziu až po Austráliu.

Happy Dutch children playing in blooming tulip flowers field.  Boy and girl wearing traditional national costume, wooden clogs and hat play with tulips next to a windmill in Holland, Netherlands Čítajte aj Holandsko, dlhodobo najvyššia krajina sveta, sa zmenšuje

Je to ako dátové centrum bez pripojenia na internet

V krátkom blogovom príspevku sa Facebook pokúsil vysvetliť, čo sa stalo a vyvrátiť tak pochybnosti o prípadnom kybernetickom útoku či konšpirácie v súvislosti s odhalením identity bývalej zamestnankyne Frances Haugen, ktorá na verejnosť vynášala nepríjemné detaily z kuchyne spoločnosti. Fatálna chyba, s ktorou sa museli inžinieri vysporiadať, pritom nemusela vôbec vzniknúť. Ako neskôr v podrobnej správe vysvetlila firma Cloudflare, to čo sa stalo možno prirovnať k odpojeniu všetkých dátových káblov z dátového centra naraz. Ak by tak niekto spravil, servery by v podstate okamžite odpojil od internetu. A niečo podobné sa stalo aj Facebooku.

“Zmena konfigurácie na chrbticových smerovačoch, ktoré koordinujú sieťový prenos medzi dátovými centrami, spôsobila prerušenie komunikácie. To malo kaskádový efekt pri zamedzení dostupnosti našich služieb,” upresnil Facebook. Keďže Facebook patrí medzi najväčšie IT firmy, disponuje vlastnými servermi, ktoré si aj sám spravuje. Prevádzkované služby vrátane Instagramu a WhatsApp fungujú výhradne na týchto serveroch. Ak sa preto podobná chyba vyskytne, má vplyv na fungovanie všetkých služieb v portfóliu firmy.

Nobelova cena Čítajte aj Nobelovu cenu za fyziku získali vedci za modeláciu klímy a náhodné procesy

Chýbajúce puzzle vo veľkej skladačke

Pre lepšie pochopenie si to možno predstaviť ako jedno veľké puzzle tvorené stovkami tisíc dielov. Každý diel, označovaný aj ako autonómny systém, je samostatnou sieťou. Jednu takú prevádzkuje aj Facebook. Ak sa následne užívatelia internetu pokúsia navštíviť niektorú z jeho služieb, hlavný systém umožní počítačom pripojiť sa do jeho siete s využitím takzvaného dynamického smerovacieho protokolu BGP.

nobelova cena Benjamin List a David MacMillan Čítajte aj Nobelovu cenu za chémiu získali vedci za asymetrickú organokatalýzu

Aby sa užívateľ mohol k službám pripojiť, protokol BGP musí najprv zistiť, ktorá z ciest je najefektívnejšia a najlepšia a na ňu užívateľa odkáže. To, čo sa stalo v pondelok podvečer naznačuje, že Facebook tomuto systému prestal poskytovať informácie a on preto nemal užívateľov kam nasmerovať. Neexistovala preto možnosť, ako sa na Facebook, Instagram a WhatsApp pripojiť a služby sa chovali ako nedostupné. Zatiaľ pritom nevedno, či má výpadok na svedomí ľudský faktor alebo chyba softvéru.

© Autorské práva vyhradené

25 debata chyba
Viac na túto tému: #facebook #Instagram #Whatsapp #dátové centrum #výpadok #CloudFlare