Biomedici vyvinuli roboty schopné spracovať biomateriály priamo v tele

Tím biomedikov z Univerzity v Novom Južnom Walese (UNSW) v austrálskom Sydney vyvinul malé flexibilné roboty, ktoré dokážu priamo v ľudskom tele pomocou 3D tlače vytvoriť biomateriály.

09.04.2023 06:00
robot Foto:
debata (1)

Trojrozmernou biotlačou sa vytvárajú v ľudskom tele štruktúry podobné prirodzeným tkanivám. Používa sa na to „bioatrament“ so živými bunkami, s cieľom opraviť poškodené orgány, tkanivá či prasknuté cievy. Použitie živých buniek umožňuje novým štruktúram, aby sa prirodzene zlúčili s ľudským telom a pokračovali v raste.

infarkt, srdce, kardiovaskulárne choroby, angina pectoris Čítajte aj Riziko srdcového infarktu je pri nákaze chrípkou až šesťnásobné, tvrdí štúdia

V súčasnosti lekári vopred vyrobené biomateriály vkladajú do tela pri chirurgických zákrokoch; hrozia však rôzne komplikácie ako strata krvi či infekcia.

Vedúci tímu biomedikov z UNSW Thanh Nho Do povedal, že nové zariadenie nazývané F3DB tieto komplikácie a riziká obmedzí a bude tlačiť biomateriály priamo v tele. „Žiadna komerčne dostupná technológia v súčasnosti nedokáže robiť priamu 3D tlač v ľudskom tele,“ uviedol.

Malý robot F3DB tvorí trojosová tlačiareň na špičke robotického ramena. Jej hlaveň dokáže vytvoriť vopred naprogramované tvary. V prípade zložitejšej tlače sa dá ovládať manuálne.

genóm Čítajte aj Pred rokom vedci oznámili kompletné rozlúštenie ľudského genómu

Najmenší prototyp F3DB má priemer približne 11 až 13 milimetrov, čo je porovnateľné s endoskopom, no v budúcnosti by mohol byť ešte menší.

„Jemné roboty (sú) veľmi dobré na prácu v ľudskom tele. Môžu ponúknuť vysokú flexibilitu a prispôsobivosť. To znamená, že sa zmestia do akejkoľvek časti ľudského tela,“ dodal šéf tímu vývojárov. Ich zariadenie by mohlo byť komerčne dostupné v nasledujúcich piatich až siedmich rokoch.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Telo #vedci #robot #Ľudské telo #biomedici