Slnečná energia sa môže stať najdôležitejším zdrojom energie

Slnko sa do roku 2050 zrejme stane celosvetovo najdôležitejším zdrojom energie, vyplýva to zo štúdie britských vedcov. Správu priniesla agentúra DPA.

30.10.2023 10:00
US Solar Plant Hanwha Foto: ,
Solárne panely v Nemecku. Ilustračná snímka
debata (3)

V energetickom sektore možno nastal bod obratu, keď sa rozbehol samoposilňujúci sa „pozitívny kruh“ medzi využívaním solárnej technológie a procesom učenia sa spoločností, ako ju urobiť cenovo dostupnejšou. Vyplýva to zo štúdie vedcov z Exeterskej univerzity (UoE) a University College London (UCL).

„Pokrok v oblasti obnoviteľných zdrojov energie znamená, že prognózy založené na fosílnych palivách už nie sú realistické,“ uviedla v tlačovej správe vedúca výskumníčka Femke Nijsseová z Inštitútu globálnych systémov UoE. Podľa správy výrazné zníženie nákladov na energiu z obnoviteľných zdrojov výrazne uľahčí aj znižovanie emisií uhlíka v rozvojových krajinách.

zatmenie Slnka Čítajte aj Ľudia naprieč Amerikou mohli pozorovať prstencové zatmenie Slnka

Solárna energia má vysokú šancu stať sa najdôležitejším zdrojom energie aj bez podpory ambicióznejších politík v oblasti klímy, výskumníci však varujú, že rôzne „prekážky“ by tomu mohli stále brániť. Ide podľa nich o štyri oblasti – dostupnosť stabilných elektrických sietí, financovanie solárnej energie v rozvojových krajinách, kapacita dodávateľského reťazca a politický odpor v regiónoch pevne spojených s priemyslom fosílnych palív.

Vlády by sa preto podľa ich odporúčania mali menej sústrediť na samotný prechod na solárnu energiu a viac na odstránenie týchto štyroch prekážok. Ide napríklad o zabezpečenie dodávok energie v čase, keď slnko nesvieti napríklad prostredníctvom veternej energie a prenosových elektrických vedení medzi regiónmi.

Planeta K2-18b Webbov teleskop NASA Čítajte viac Webbov vesmírny teleskop možno našiel život na vzdialenej planéte

Najmä africké krajiny potrebujú prístup k financiám na zvládnutie prechodu na solárnu energiu. Mali by sa tiež posilniť dodávateľské reťazce v oblasti kritických surovín, napríklad lítium a meď potrebné na výrobu batérií.

Podľa výskumníkov je zároveň potrebné zmierniť stratu pracovných miest v priemysle fosílnych palív a súvisiacich odvetviach, ktoré poskytujú živobytie pre približne 13 miliónov ľudí na celom svete.

3 debata chyba
Viac na túto tému: #slnko #vesmír #energetika #slnečná energia #solárna energia #obnoviteľné zdroje energie