Globálne a na 10 dní: České predpovede sucha pokrývajú celú Zem

Nástroj českých klimatológov z projektu Intersucho umožňuje v reálnom čase sledovať intenzitu sucha v globálnom meradle. Navyše dokáže predpovedať jeho vývoj na nasledujúcich desať dní.

05.01.2022 06:00
Intenzita-sucha mapa Foto:
Globálna mapa aktuálne zachytávajúca intenzitu sucha, tj anomáliu zásoby vody v pôde v stupňoch sucha na celom svete.
debata (3)

Vďaka spolupráci vedcov z Ústavu výskumu globálnej zmeny AV ČR (CzechGlobe) a prevádzkovateľov meteorologickej platformy Windy.com je súčasťou mobilnej aplikácie a dostupný tak na celom svete.

Nedostatok vody zasahuje do života mnohých ľudí. Predovšetkým počas letných mesiacov má vplyv na fyzické aj psychické zdravie, ekonomiku, poľnohospodárstvo aj na celkové fungovanie prírody. V niektorých oblastiach sú preto aktuálne informácie o intenzite sucha a jeho predpovedi životne dôležité.

Rok 2022, Brazília Čítajte aj Prvý január sa ako začiatok roka opäť oslavuje len 400 rokov

Už od roku 2012 majú záujemcovia možnosť nájsť aktuálne údaje na stránkach Intersucho.cz. Projekt nadväzuje na skorší, viac ako desaťročný klimatologický výskum a je výsledkom dlhodobej medziodborovej spolupráce českých a zahraničných inštitúcií.

Doteraz boli dáta aj predpovede z nich vyplývajúce obmedzené na českú a slovenskú krajinu, poprípade strednú Európu. Vďaka spoločnej snahe vedcov a programátorov však teraz modely umožňujú v reálnom čase predpovedať intenzitu sucha takmer pre celú planétu a to až na desať dní dopredu. Systém globálnych predpovedí je súčasťou interaktívnej meteorologickej platformy Windy.com.

Veľká výzva pre klimatológiu

Pre bádateľov bol projekt celosvetového modelu predpovedí najprv orieškom, čoskoro však našli cestu, ako ho realizovať. „Keď nás kolegovia z Windy.com oslovili, najprv sme si hovorili, že to je nesplniteľná úloha, vhodná skôr pre nejaké globálne centrum. Za hodinu sme už analyzovali naše možnosti a overili si, že to spočítať dokážeme,“ vysvetľuje pôvodné motívy výskumníkov z projektu Intersucho jeho vedúci Miroslav Trnka z Ústavu výskumu globálnej zmeny AV ČR. Schopnosťou predpovedať sucho v celosvetovom meradle podľa neho projekt konečne dostáva svojmu menu.

Miroslava Trnku i jeho kolegov nadchlo, že sa výsledky ich vedeckej práce stanú súčasťou webovej a mobilnej aplikácie, ktorú denne používajú milióny používateľov po celom svete. Predpoveď sucha založená na modeloch českých vedcov sa tak stala dostupnou pre všetkých majiteľov mobilných zariadení. Tých je v rozvojových ekonomikách a v oblastiach, ktoré suchom trpia najvýraznejšie oveľa viac ako používateľov osobných počítačov. Predpovede sa tak dostanú k ľuďom, ktorých sa sucho každoročne dotýka najviac.

prsteň opica Čítajte aj Rok 2021 priniesol množstvo objavov. Od malých až po tie obrovské

Nový systém kombinuje dáta z pozemných meraní, satelitov a počítačových modelov a na spresnenie budú pomáhať aj informácie od priamych pozorovateľov. Takmer celý rok 2020 prebiehalo testovanie a vylepšovanie systému. Schopnosti predpovedí bolo treba overiť v extrémnych podmienkach, v lokalitách, kde panujú úplne premenlivé prejavy počasia a sucha, ako je to napríklad v africkej púšti a v juhoamerických dažďových pralesoch. Predikovať suchá na takýchto miestach našej planéty je výrazne ťažšie ako na našom území.

Globálne modely zlepšujú aj tie lokálne

Na platforme Windy je v súčasnosti možné nájsť celosvetové mapy, ktoré zobrazujú vlhkosť pôdy, intenzitu sucha a výskyty anomálií v dlhodobých meraniach. Od budúceho roku už budú dáta a výsledné predpovede dostupné aj na stránke Intersucho.cz.

Tieto modely so širokým pokrytím sú dôležité aj pre detailnejšie predpovede sucha na našom vlastnom území, pretože ich spresňujú a testujú vo väčšom meradle. „Naše doterajšie skúsenosti s globálnym monitoringom ukazujú, aké dôležité je mať okrem celosvetového aj detailný lokálny systém. V globálnom rozlíšení sú napríklad suchá v Česku skreslené, ale dávajú nám možnosť vidieť „naše“ sucho v Európskom kontexte,“ vysvetľuje obojstranný prínos modelov Milan Fischer z Ústavu výskumu globálnej zmeny AV SR a zároveň jeden z ich hlavných autorov.

Záber z roku 1964: Britská herečka Honor Blackman a jej kolega z filmu Goldfinger - predstaviteľ Jamesa Bonda Sean Connery. Čítajte aj Apple na budúci rok chystá dokument o hudbe z filmov o Jamesovi Bondovi

Prínos nového systému pre sledovanie lokálneho sucha zdôrazňuje aj Miroslav Trnka. „Globálny monitoring nám novo prináša možnosť sledovať dynamiku vývoja každej anomálie aj ďaleko za našimi hranicami. Navyše model, ktorý používame na Intersuchu, vďaka celosvetovej aplikácii prešiel testovaním prakticky vo všetkých podnebných pásoch a preukázal svoju univerzálnosť. Vďaka globálnemu modelu teraz môžeme lepšie vyhodnotiť aj české suchá,“ vysvetľuje. Zároveň ale dodáva, že sieť na sledovanie sucha na našom území je oveľa hustejšia a detailnejšia. Celosvetový systém totiž pracuje v rozlíšení asi 9 km, zatiaľ čo v Česku a na Slovensku je to iba 500 m.

Výsledné desaťdňové predpovede sú jedinečné aj svojim previazaním s mobilnou aplikáciou: ide o prvý celosvetovo dostupný nekomerčný nástroj svojho druhu. Informácie o suchu sú pre život v niektorých oblastiach kriticky dôležité, ale ani v dnešnom prepojenom svete nebolo predtým možné dáta globálne analyzovať a zdieľať. Jednotlivé regionálne systémy to kvôli svojim metodickým odlišnostiam doteraz nedovoľovali.

vták, spev, kvety, strom, jabloň, trilovanie, jar, Čítajte aj Vtáčí spev a trilkot sa dostali do prvej päťky austrálskej hitparády

To sa vďaka výsledkom práce českých klimatológov teraz mení. „Ak vieme, ide o prvý systém monitoringu a predpovede sucha, ktorý je globálny, je v dennom kroku a obsahuje predpoveď,“ vysvetľuje Miroslav Trnka. Ako vedecky prínosný však nehodnotí len výsledok projektu, ale aj prácu, ktorá k nemu viedla. „Zmapovali sme suché epizódy od roku 1981 pre celý svet a analýza týchto výsledkov nás bude zamestnávať v najbližších mesiacoch. Jedna z dôležitých vecí je totiž analyzovať, aké úspešné tie naše predpovede sú. Nielen kde fungujú, ale predovšetkým kde zlyhávajú a prečo,“ uzatvára.

Zdroj: Jan Hanáček, Divízia vonkajších vzťahov SSČ AV ČR

3 debata chyba
Viac na túto tému: #klimatológ #klima #sucho #aplikácia #klimatológovia #predpoveď počasia