Záhadu obávaného spinosaura rozlúštila štúdia skúmajúca hustotu kostí

Nad životom spinosaura, najväčšieho nájdeného mäsožravého dinosaura, si vedci dlho lámali hlavu. Snažili sa pochopiť, ako toto nezvyčajné, vodomilné zviera žilo a lovilo.

05.04.2022 06:00
spinosaurus Foto:
debata

Brodilo sa riekami a jazerami ako volavky, alebo sa potápalo ako krokodíly alebo hrochy? Odpoveď pritom celý čas ležala v kostiach, respektíve v ich hustote, píše agentúra Reuters. Vedci zistili, že spinosaurus a jeho príbuzný baryonyx mali extrémne husté kosti, ktoré im pomáhali zostať pod vodou pri love.

Oba druhy predátorov patrili k čeľadi spinosauridov, dinosaurov z obdobia kriedy, ktorí sa pýšili dlhými papuľami podobnými tým krokodílím a kužeľovitými zubami uspôsobenými na lov vodných živočíchov.

Spinosaurus žil na území dnešnej Afriky pred asi 95 miliónmi rokov. Dospelý jedinec bol dlhý asi 50 metrov a vážil okolo siedmich ton, hravo preto čo do veľkosti prekonal najznámejšieho dávneho mäsožravca Tyrannosaura rexa. Stavba tela týchto velikánov sa však líšila od ostatných druhov – mali relatívne malú panvu, krátke zadné nohy, chvost podobný pádlu a na chrbte dva metre vysoký kostný hrebeň podobný plachte.

Chobotnica Čítajte aj Čo je pre človeka odpad, to je pre chobotnice poklad. "Stavajú" si z neho príbytky

„Myslím si, že toto zviera je jednoducho divné: dnes nežije nič, čo by sa mu aspoň trochu podobalo,“ uviedol paleontológ Matteo Fabbri z prírodovedeckého múzea v Chicagu a vedúci autor štúdie zverejnenej v odbornom časopise Nature.

"Páči sa mi predstava, ako je toto obrovské, niekoľkotonové zviera ponorené vo vode a chytá korisť. Je pozoruhodné, že mal na chrbte obrovský plachtovitý hrebeň, kvôli ktorému by pre neho bolo ťažké ukryť sa pod vodou. Je to ale oveľa zlovestnejšie: trochu ako žraločia plutva, ktorá pozerá nad hladinou,“ uviedol paleontológ Oxfordskej univerzity a spoluautor štúdie Roger Benson.

vták, Cracticus tibicen Čítajte aj Vedci chceli skúmať austrálske vtáky, ale zistili len, aké sú bystré

Aby zistili, nakoľko hustota kostí priamo súvisí so životom vo vode, výskumníci nazhromaždili údaje o 297 žijúcich i vyhynutých živočíchoch – suchozemských, obojživelníkov i vodných.

Hutné kosti mali zvieratá prispôsobené životu vo vode, ako veľryby, tulene, hrochy, krokodíly, tučniaky aj mnoho vyhynutých morských plazov. Rovnakú hustotu kostí ako spinosaurus a baryonyx nemali žiadne iné dinosaury, čo naznačuje, že boli jediní, ktorí zo súše pokorili vodný svet.

debata chyba
Viac na túto tému: #dinosaurus #štúdia #vedci #výskum #spinosaurus #mäsožravý dinosaurus