Hormón oxytocín zbližuje aj levy, pokiaľ nejde o jedlo

Hormón oxytocín, nazývaný tiež hormón lásky, dokáže zmierniť divoké správanie levov a robí ich tolerantnými voči ostatným jedincom svojho druhu. Výnimkou je situácia, keď ide o jedlo. Vyplýva to zo štúdie vedcov Minnesotskej univerzity.

08.04.2022 06:00
lev Foto:
debata

Vedci z americkej univerzity podávali oxytocín 23 levom v rezervácii v Juhoafrickej republike v lete roku 2018 a roku 2019. Zistili, že tieto veľké divoké šelmy sú potom pokojnejšie a „priateľskejšie“.

Podľa vedcov by ich zistenie mohlo pomôcť s chovom levov v rezerváciách či v zajatí, keď musí menšie územie obývať viac levov z rôznych teritórií. Najlepší účinok malo podávanie oxytocínu nosom, povedala hlavná autorka štúdie Jessica Burkhartová.

spinosaurus Čítajte aj Záhadu obávaného spinosaura rozlúštila štúdia skúmajúca hustotu kostí

Striekať čosi do nosa divokým šelmám je nebezpečné, ale prírodovedci to robili cez plot flakónom pri podávaní jedla. „Videli sme, ako sa ich črty okamžite zjemnili, prestali byť agresívne a úplne sa upokojili a uvoľnili,“ popísala Burkhartová.

Priemerná vzdialenosť medzi levmi po podaní oxytocínu sa podľa nej zmenšila z asi siedmich metrov na tri metre. Autori výskumu dúfajú, že by mohol byť využitý napríklad v útulkoch, kam sú prevezené levy zo zoologických záhrad z oblastí vojnových konfliktov.

mozog Čítajte aj Je ľudský mozog najtučnejší orgán v tele? A skutočne využívame len 10 % jeho kapacity?

V Afrike by sa podľa nich výsledky štúdie dali využiť pri spolužití levov z rôznych teritórií v jednej rezervácii alebo pri ich začleňovaní späť do voľnej prírody, kde by sa podľa Burkhartovej levy mohli vďaka oxytocínu lepšie socializovať.

debata chyba
Viac na túto tému: #oxytocín #vedci #výskum #lev #hormón