Karety mieria klásť vajcia na ostrov Sír abú Nuajr v Perzskom zálive

Okolo polnoci 1. júna dorazila jedna kareta pravá k ostrovu Sír abú Nuajr v Perzskom zálive. Bola jednou z tých, ktoré sem celé tri mesiace mieria naklásť vajcia.

12.06.2022 11:50
debata (1)

Na 27 plážach ostrovčeka, ktorý patrí emirátu Šardžá, ktorý je súčasťou Spojených arabských emirátov, je teraz rozosiatych 300 karetíc hniezd. Kareta do toho svojho nakladie 90 až 110 vajec a vráti sa do mora.

Potomkovia týchto ohrozených morských korytnačiek sa začnú liahnuť po 50 až 70 dňoch, píše agentúra AFP. Sír abú Nuajr je od pobrežia SAE je vzdialený 110 kilometrov. Vládnym dekrétom sa stal prírodnou rezerváciou a teraz je jednou z najvýznamnejších liahní kariet pravých.

Malebný ostrovček s plochou 13 kilometrov štvorcových je domovom čajok arabských a ďalších vtákov, ktorí si budujú v červeno zafarbenej pôde ostrova tisíce hniezd.

Vakcína / Covid / Koronavírus / Čítajte aj EMA: Údaje naznačujú, že mRNA vakcíny proti covidu nespôsobujú stratu menštruácie

Emirát Šardžá uplatňuje prísny zákon, ktorý chráni všetky živé tvory na ostrove. Patria k nim karety zelenavé, vysoká zver, morskí ježkovia i plazy. Zaznamenali tam tiež rybky pruhatce červené.

Sír abú Nuajr je v emirátoch známy aj svojou históriou. Briti tam v čase svojej prítomnosti v regióne zriadili prvú železnicu Spojených arabských emirátov. Jej zvyšky sú teraz pod vodou pri jednej z pláží. Ostrov je tiež známy svojou sladkou vodou.

Na ostrove sa našli aj keramické nádoby z doby železnej, teda staré okolo 3500 rokov. Sú potvrdením ľudskej aktivity na ostrove v minulých 35 storočiach.

megalodon Čítajte aj Vyhynutie megalodona mohlo súvisieť s jeho súperením so žralokom bielym, tvrdí štúdia

Nachádza sa tu tiež cintorín, na ktorom sú pochovaní potápači a baníci, a aj ten svedčí o obyvateľoch, ktorí žili na týchto miestach v Perzskom zálive.

Pre jeho červenú pôdu sa ostrovu niekedy tiež hovorí Al-Džazíra al-Hamrá a mnohí ho prirovnávajú k planéte Mars. Je bohatý na minerály vrátane síry a hematitu. V minulosti sa tunajšie suroviny dovážali železnicou k lodiam a tie ich potom vyvážali do cudziny. Niektoré bane prežili až do súčasnosti.

Čisté pláže Sír abú Nuajru obmývajú priezračné vody bohaté na koraly a ďalšie morské tvory, ku ktorým patrí 76 druhov rýb a 40 druhov koralových útesov.

Antarktída, tučniaky, ľadovec, ľad, zima, sneh, more, Čítajte aj Pred rokom bolo more okolo Antarktídy uznané za nový oceán

Domáci básnici ostrov opisujú ako „slzu spadnutú do zálivu“. V emiráte Šardžá je ostrovček veľmi populárny, v minulosti býval domovom lovcov perál i rybárov.

Kvôli bohatstvu morského života ho medzinárodný dohovor o mokradiach radí k miestam so strategickým významom. Ostrov je na predbežnom zozname svetového dedičstva UNESCO a bol zahrnutý do miest určených na ochranu morských korytnačiek v Indickom oceáne a Juhovýchodnej Ázii.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #vajcia #korytnačka #kareta