Nebezpečné ohňostroje: do prostredia sa dostanú desiatky ton toxických látok

Patria k oslavám nového roka, vizuálne sú krásne, majú ale viac negatív ako pozitív. Ohňostroje, petardy, zábavná pyrotechnika. Aké nebezpečenstvá pri ich používaní hrozia?

07.01.2023 08:00
ohnostroj Foto:
debata (13)

Každý rok – najmä počas silvestrovských osláv – sa do ovzdušia dostane veľké množstvo toxických látok. Sú škodlivé nielen pre ľudí, ale aj pre zvieratá a životné prostredie. O rizikách spojených so zábavnou pyrotechnikou hovorí riaditeľ Ústavu pre hydrodynamiku AV ČR Martin Pivokonský a Petr Klusoň z Ústavu chemických procesov AV ČR.

kometa Čítajte aj Na oblohe sa má objaviť kométa, ktorú naposledy videli neandertálci pred 50 000 rokmi

Bez ohňostrojov si mnoho ľudí nedokáže predstaviť silvestrovské oslavy. Zábavná pyrotechnika, ktorá osvetľuje a zafarbuje oblohu, je ale doslova toxickou sprchou pre človeka aj životné prostredie. Ročne sa do ovzdušia takto dostane alarmujúce množstvo nebezpečných a zdraviu škodlivých látok, upozorňujú vedci.

Zdravotné riziká emisií z ohňostrojov sú podľa vedcov enormné. Ľudia ich ale podceňujú, ignorujú, prípadne o nich vôbec nevedia. „Ohňostrojový smog predstavuje veľmi podivnú zmes zlúčenín s veľkým zdravotným rizikom, ktorá by sa inak v ovzduší vôbec nemohla vyskytovať,“ hovorí Petr Klusoň z Ústavu chemických procesov AV ČR. „Keby také množstvo nebezpečných látok vypúšťal priemyselný podnik, čelil by súdnemu konaniu a uzavretiu. Ľudia ale tento podivný mix jedov a karcinogénnych látok priamo vdychujú a o jeho nebezpečenstvách nemajú ani potuchy,“ zdôrazňuje chemik.

delfin Čítajte aj Delfíny môžu trpieť Alzheimerovou chorobou, tvrdia škótski vedci

Fosfor, síra a ďalšie lahôdky

Vedci na základe spotreby pyrotechniky spočítali, že s farebnou plejádou na oblohe sa každý rok do ovzdušia uvoľní približne 12,5 tony horčíka, 0,8 tony titánu a 1,2 tony rubídia. Baria, ktoré sa používa na dosiahnutie zelenej farby, sa uvoľní asi 10, 5 tony, ďalej 1 tona stroncia, používaného pre červenú farbu, a pre efekt modrej farby asi 0,5 tony medi. V raketách je ďalej prítomný červený fosfor, síra, práškový zinok a ďalšie látky.

„Množstvo bária sa oproti bežnému ‚pozadiu' v ovzduší počas 45-minútového ohňostroja zvyšuje za nepriaznivých poveternostných podmienok až 580-krát. Meď má tieto hodnoty o niečo nižšie, zvýšenie býva sedemdesiat až deväťdesiat násobné, rovnako ako stroncium a rubídium,“ vypočítava Petr Klusoň.

Toxický koktail sa dostáva do pľúc, kde môže rozleptať tkanivo. Niektoré látky sa v tele ukladajú alebo v ňom cirkulujú. Pre ľudský organizmus je to obrovský šok.

covid1 Čítajte aj The New York Times: Covid-19 sa šíri ďalej a s ním aj dezinformácie o tejto chorobe

Jedovatý koktail pre pôdu aj vodu

Zvýšené hodnoty pretrvávajú podľa vedcov v závislosti od klimatických podmienok aj niekoľko nasledujúcich dní. „Aj aj po vymiznutí z ovzdušia zlúčeniny uvoľnené pri explózii rakety postupujú ďalej do životného prostredia, dostávajú sa do vody a pôdy a môžu vstupovať do potravinových reťazcov,“ upozorňuje hydrochemik Martin Pivokonský, riaditeľ Ústavu pre hydrodynamiku AV ČR. „Treba zdôrazniť, že bez ohňostrojov by sa mnoho spomínaných prvkov v merateľnom množstve v životnom prostredí vôbec nevyskytoval,“ dodáva vedec.

Bez preháňania preto vedci Petr Klusoň a Martin Pivokonský odporúčajú, aby sa uvažovalo o zásadnom obmedzení zábavnej pyrotechniky alebo jej celkovom zákaze. V súčasnej dobe totiž existujú aj alternatívy založené na odlišných technológiách, napríklad svetelná show či hologramy.

Zdroj: Markéta Wernerová, Divízia vonkajších vzťahov SSČ AV ČR

13 debata chyba
Viac na túto tému: #ohňostroj #toxické látky #petarda