Červy po konzumácii konope túžia po nezdravom jedle

Nielen ľudia dostávajú po požití marihuany chuť na nezdravé pochutiny. Červy namočené do kanabinoidu dávajú prednosť kalorickejším potravinám ako obvykle, vyplynulo zo štúdie, o ktorej informoval denník The Guardian.

29.04.2023 06:00
Marihuana Foto:
Ilustračné foto
debata (2)

Do budúcnosti by vďaka tomuto zisteniu mohli byť používané na testovanie liekov pre ľudí. Vedcom sa podarilo simulovať účinky, aké má konope na ľudí, u červov tým, že ich namočili do kanabinoidu. Nie je im celkom jasné, či boli larvy zdrogované, ale prejavovali väčšiu obľubu potravín s vyššou kalorickou hodnotou, rovnako ako ľudia, ktorí po požití marihuany túžia po nezdravom jedle.

kefka na zuby, zubár, zubná hygiena, starostlivosť Čítajte aj V európskom regióne sa vyskytuje najviac chorôb ústnej dutiny na svete

Toto zistenie naznačuje, že konope môže zasahovať do dôležitého mechanizmu, ktorý pomáha regulovať chuť do jedla. Je známe, že kanabinoidy pôsobia tak, že sa viažu na bielkoviny v mozgu, nervovom systéme a ďalších častiach tela, ktoré sa nazývajú kanabinoidné receptory. Ak obsahujú chemickú látku známu ako THC, môžu vyvolávať pocity uvoľnenia a spokojnosti.

Za normálnych okolností tieto receptory reagujú na kanabinoidy, ktoré sú prirodzene prítomné v tele, známe ako endokanabinoidy. Endokanabinoidný systém zohráva dôležitú úlohu v oblasti stravovania, úzkosti, učenia a pamäte, reprodukcie a metabolizmu. Na účely štúdie vedci namočili červy do anandamidu, endokanabinoidu. Predpokladá sa, že larvy aj za bežných okolností považujú vysoko kalorickú potravu za žiadanejšiu a aktívne ju vyhľadávajú. Po nasiaknutí anandamidom sa tieto preferencie posilnili, uviedli výskumníci a dodali, že červy sa k potrave hrnuli a zostávali tam dlhšie ako obvykle.

DNA, genetika, genetická analýza, ampulka, veda, gény Čítajte aj DNA je knihou života aj pomocníkom lekárov, vedcov či kriminalistov

Vedci uviedli, že štúdia naznačuje, že červy by mohli byť využívané pri testovaní a skríningu liekov, ktoré sa zameriavajú na širokú škálu proteínov zapojených do kanabinoidnej signalizácie a metabolizmu.

2 debata chyba
Viac na túto tému: #marihuana #konope #červ #CBD