Grécki archeológovia debatujú, či do archeologických parkov pustiť mačky a psy

Mačky a psy v Grécku budú môcť čoskoro vstúpiť so svojimi pánmi do archeologických pamiatok, s výnimkou napríklad Akropoly v Aténach či lokality Knóssos na Kréte. Informovala o tom agentúra AP s odvolaním sa na oznámenie gréckeho ministerstva kultúry.

28.04.2023 08:00
Grécko,Atény, Akropola Foto:
debata

Teraz môžu do archeologických parkov vstupovať len vodiace psy. Grécka vláda chce zrejme novým opatrením prilákať do pamiatok viac turistov, na ktorých je tamojšia ekonomika zo značnej časti závislá.

„Toto rozhodnutie je prvým, ale veľmi dôležitým krokom k zladeniu prístupu k pamiatkam so štandardmi iných európskych krajín, v ktorých už také pravidlá pre vstup domácich miláčikov platia,“ uviedla grécka ministerka kultúry Lina Mendoniová. Ministerka však podľa AP neuviedla, kedy opatrenie v Grécku začne platiť.

M87 science image no Text-1024x791 Čítajte aj Astrofyzici pozorovali čiernu dieru - kozmickú chobotnicu

Nové pravidlá sa budú týkať veľkej časti archeologických parkov s výnimkou tých, kam chodí naraz veľké množstvo ľudí, či tých, kde sú napríklad na zemi mozaiky. Zvieratá budú ale musieť byť na vôdzke nie dlhšej ako jeden meter alebo v taške. Ich majitelia budú musieť tiež pri vstupe ukázať potvrdenie o zdraví svojho maznáčika a vrecúška pripravené na odpratanie jeho výkalov.

Veľké psy budú musieť mať náhubok. Tí, ktorí prídu so svojimi zvieratami na prehliadku archeologickej pamiatky, ale nesplnia dané pravidlá, budú môcť nechať zviera pri vchode, kde budú na tento účel inštalované klietky.

Proti vstupu psov do archeologických parkov je napríklad bývalý profesor antickej histórie na univerzite v Aténach Panajotis Valavanis. „Nielen preto, že sa zvieratá môžu v parkoch vyprázdňovať s jasným nepríjemným dopadom na pamiatky a ľudí, ale predovšetkým preto, že by rušili pokoj nutný pre zmysluplný kontakt s pamiatkami,“ uviedol Valavanis. Poukázal na to, že starí Gréci tiež väčšinou zakazovali vstup zvieratám do svätýň.

tuleň Čítajte aj Tulene zvyčajne spia len dve hodiny denne, odhalil výskum

Odlišný názor má podľa denníka Kathimerini riaditeľka odboru pre staroveké pamiatky v regióne Imathia na severe Grécka Angeliki Kottaridisová. Podľa nej je plošný zákaz príliš prísny. „Podľa súčasnej legislatívy je majiteľ vždy zodpovedný za správanie svojho domáceho zvieraťa, a to samozrejme platí aj v archeologických parkoch,“ uviedla. Podľa nej je vo svete vstup domácich maznáčikov do archeologických parkov často povolený. „Navštívila som nedávno množstvo historických miest v Turecku a všade ma vítali dobre vychované psy a mačky,“ uviedla.

Nedávno úplný zákaz vstupu psov uvoľnil rímsky archeologický park v okolí Kolosea, kam môžu do otvorených priestorov malé psy do desiatich kilogramov. Počas návštevy ale musia byť v prepravnej taške. Do archeologického areálu v Pompejach môžu maznáčikovia malých rozmerov, ak sú na vôdzke.

debata chyba
Viac na túto tému: #Grécko #Zvieratá #pamiatky #pes #mačka