WMO: Svet by sa mal pripraviť na jav El Niňo a možný nárast teplôt

Organizácia Spojených národov v stredu upozornila na rastúcu pravdepodobnosť, že sa v nasledujúcich mesiacoch sformuje klimatický jav El Niňo.

03.05.2023 13:00
oteplovanie Foto:
debata (1)

Ten spôsobí vysoké teploty vzduchu a možno aj nové teplotné rekordy, informuje AFP. Podľa odhadov Svetovej meteorologickej organizácie (WMO) existuje 60 percentá pravdepodobnosť, že sa El Niňo sformuje do konca júla, a 80-percentná, že sa tak stane do konca septembra.

El Niňo je prirodzene sa vyskytujúci klimatický jav, spojený so zvyšujúcou sa teplotou vzduchu na Zemi. V niektorých častiach sveta je spojený so suchami a v iných zase s výdatnými dažďami. Ide o odchýlku v systéme morského prúdenia v Tichom oceáne a naposledy sa vyskytol na prelome rokov 2018–2019.

žena, tvár, srdce, oči, ruky, prsty, nálada, úsmev Čítajte aj Extrémni altruisti nie sú anjeli, ukázala štúdia. Nie sú ani príjemnejší, ani svedomitejší

Od roku 2020 naopak počasie vo svete ovplyvňoval jav La Niňa, ktorý má na rozdiel od El Niňa ochladzujúci účinok. Napriek tomu však bolo podľa WMO posledných osem rokov najteplejších v dejinách meraní. Bez javu La Niňa mohlo byť otepľovanie ešte vyššie.

La Niňa fungovala ako „dočasná brzda“ zvyšovania celosvetovej teploty, uviedol šéf WMO Petteri Taalas. „Vývoj El Niňa bude pravdepodobne viesť k novému prudkému nárastu celosvetových teplôt a zvýši šancu na lámanie teplotných rekordov,“ varoval Taalas.

Silu a ani dĺžku nadchádzajúceho javu El Niňo v súčasnosti nie je možné určiť. Doteraz posledný (El Niňo) bol považovaný za slabý. Predchádzajúci jav z rokov 2014 až 2016 bol naopak silný a mal výrazný vplyv na počasie, pripomína AFP.

zahradka Čítajte aj Slovenskí vedci pomáhajú záhradkarom zadržiavať vodu v pôde a prekonať suchá

Účinky El Niňa na počasie sa zvyčajne prejavia rok po jeho sformovaní. Jeho dôsledky tak začnú byť badateľné zrejme až na budúci rok, dodáva WMO. El Niňo by mohol zvrátiť obdobia sucha napríklad v Africkom rohu, no zároveň môže tiež vyvolať extrémnejšie počasie, uviedol Taalas. Tento jav ovplyvňuje napríklad aj formovanie hurikánov a môže spôsobiť suchá v Austrálii alebo Indonézii.

Klimatický jav El Niňo sa zvyčajne objavuje každé dva až sedem rokov a zvyčajne trvá deväť až 12 mesiacov. Spája sa s otepľovaním hladiny v centrálnom a východnom Tichom oceáne.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #otepľovanie #Zem #El Niño #klimatický jav