Od mikróbov až po cicavce. Viac ako polovica druhov na Zemi žije v pôde

Pôda je druhovo najbohatšie prostredie na svete, žije v nej 90 percent húb, 85 percent rastlín a viac ako 50 percent baktérií. S odvolaním sa na štúdiu, podľa ktorej je na pôde závislých celkovo vyše 50 percent organizmov, o tom informoval britský denník The Guardian.

19.08.2023 10:00
pôda, hlina Foto: ,
Ilustračná snímka.
debata

„Ukazujeme, že pôda je pravdepodobne domovom 59 percent života, od mikróbov až po cicavce, čo z nej robí výnimočné a najrozmanitejšie prostredie na Zemi,“ píšu vedci. Skutočné číslo by podľa nich mohlo byť ešte vyššie, pretože pôda nie je dostatočne preskúmaná.

Vedci pred touto štúdiou nevedeli, čo je druhovo najbohatšie prostredie na Zemi, povedal vedúci štúdie a ekológ zo švajčiarskeho Federálneho výskumného ústavu pre výskum lesa, snehu a krajiny Mark Anthony. „V mojom výskumnom okruhu to viacerí tušili, že by to mala byť pôda, ale neexistovali pre to žiadne dôkazy,“ dodal.

india himaláje Čítajte viac Najstarší mach na svete by mohol v dôsledku klimatickej zmeny vyhynúť

„Organizmy v pôde majú prevažujúci vplyv na rovnováhu našej planéty,“ povedal Anthony. Na ich biologickej rozmanitosti podľa neho záleží, lebo život v pôde ovplyvňuje zmena klímy, globálna potravinová bezpečnosť i ľudské zdravie.

Pôda je vrchná vrstva zemskej kôry a pozostáva zo zmesi vody, plynov, minerálov a organických látok. Je tiež miestom, kde sa pestuje 95 percent potravín, no napriek tomu bola v minulosti vynechaná z diskusií o ochrane prírody, pretože o nej ľudia vedia len veľmi málo. Jedna čajová lyžička zdravej pôdy môže obsahovať až miliardu baktérií a viac ako jeden kilometer húb.

Vedci použili hrubý odhad, podľa ktorého na Zemi existuje zhruba 100 miliárd druhov. Pomocou analýzy dát potom počítali, koľko sa ich nachádza v pôde. Medzi ďalšie biotopy, ktoré skúmali, patria morské prostredie, sladké vody, dno oceánov, vzduch, zastavané prostredie a hostiteľské organizmy, ako je človek.

sucho, poda, pole Čítajte viac Podarí sa ozdraviť najsilnejšiu banku? Pôdu?

Pri odhade je veľké rozpätie chýb, takže by mohlo ísť o 44 až 76 percent všetkých organizmov. „Najviac ma prekvapila náročnosť tejto úlohy a to, aké veľké rozdiely v našich odhadoch existujú u mnohých veľkých skupín, najmä u baktérií a vírusov, dvoch najrozmanitejších foriem života na Zemi,“ povedal Anthony. „Hoci skutočná rozmanitosť leží niekde v tomto rozmedzí, naša snaha je prvým realistickým odhadom globálnej rozmanitosti v pôde a my ju potrebujeme na to, aby sme sa mohli zasadiť o život v pôde tvárou v tvár kríze biologickej rozmanitosti a klímy,“ dodal.

Podľa štúdie Global Land Outlook, ktorú podporila OSN, je tretina pôdy na planéte silno znehodnotená a len v dôsledku intenzívneho poľnohospodárstva sa každoročne stráca 24 miliárd ton úrodnej pôdy. Pôdu poškodzuje aj znečistenie, odlesňovanie a globálne otepľovanie. Podľa vedcov pomôže k zvýšeniu biodiverzity pôdy prijatie menej intenzívnych poľnohospodárskych postupov, väčšia regulácia nepôvodných inváznych druhov a zvýšenie ochrany.

biely koral, bielenie, bleaching Čítajte aj Koraly na Floride ničí extrémne teplá voda, vedci sa ich snažia zachrániť
debata chyba
Viac na túto tému: #pôda #Zem #cicavce #vedci #globálne otepľovanie #ochrana prírody #klimatická zmena #živočíchy #mikróby