Soby dokážu prežúvať potravu počas spánku, zistili vedci

Soby polárne sú v lete veľmi zaneprázdnené prežúvaním – všade je totiž vtedy potravy nadostač. Môže byť preto pre ne veľmi náročné nájsť si čas na spánok.

05.01.2024 11:00
Norway Daily Life Foto: ,
Oddychujúce soby v Nórsku, január 2022.
debata (2)

Soby dokážu zároveň spať a prežúvať, uvádza to nová štúdia zverejnená minulý týždeň v odbornom časopise Current Biology. Informoval o tom server Science News.

Soby polárne sú v lete veľmi zaneprázdnené prežúvaním – všade je totiž vtedy potravy nadostač. Prežúvanie je dôležitý proces, prežúvavcom pomáha rozdrobiť potravu na menšie a lepšie stráviteľné časti. V nabitom letnom programe však môže byť pre soby veľmi náročné nájsť si čas na spánok.

Neurovedkyňa Melanie Furrerová a chronobiologička Sara Meierová z Univerzity v Zürichu spolu s ďalšími kolegyňami skúmali štyri samice sobov polárnych (Ragnifer tarandus) poddruhu Rangifer tarandus tarandus. Pomocou elektród ich pripojili k prístrojom na elektroencefa­lografiu (EEG) a skúmali ich mozgové vlny. Počas prežúvania sa objavovali mozgové vlny ako počas spánku mimo fázy REM (NREM), no pre šum spôsobený pohybom pri prežúvaní vedkyne nedokázali s istotou potvrdiť, že vlny sú skutočne identické.

veda 2023 Čítajte viac Rok 2023 vo vede: Čo nové objavili vedci, astronómovia či archeológovia?

Fáza REM je fázou najhlbšieho spánku. Oči sa počas nej pod viečkami rýchlo pohybujú a objavujú sa počas nej živé a bizarné sny. Od rýchleho pohybu očí je zároveň odvodený aj jej názov – rapid eye movement.

Napriek tomu, že iba na základe tvaru vĺn nebolo možné potvrdiť, že soby skutočne spia, poukazovali na to ďalšie indície. Soby boli počas prežúvania pokojné a uvoľnené, často mali aj zatvorené oči. Ich držanie tela počas prežúvania pripomínalo držanie tela počas NREM spánku, uvádza Furrerová. Zároveň bolo ťažšie ich vyrušiť a nereagovali na tiché zvuky vydávané ďalšími prežúvajúcimi sob­mi.

Asi najpresvedčivejším dôkazom spánku počas prežúvania však bol fakt, že soby, ktorým bránili spať, potrebovali neskôr spánkový deficit dobehnúť. Čas strávený prežúvaním však túto potrebu znížil, zistili vedkyne.

mačkovité šelmy, tiger, lev, mačka Čítajte viac Prečo majú mačkovité šelmy rôzne farby očí? Vedci to po prvý raz preskúmali

Všetky tieto dôkazy „presvedčivo dokazujú, že soby dokážu počas prežúvania spať,“ vyhlásil neurobiológ Niels Rattenborg z nemeckého Inštitútu Maxa Plancka pre biologickú inteligenciu, ktorý sa nepodieľal na štúdii.

Zaujímavým faktom je, soby počas prežúvania vykazujú znaky spánku oboch polovíc mozgu. Líšia sa tým od tuleňov, kačíc a sťahovavých vtákov migrujúcich na veľké vzdialenosti, u ktorých spí vždy iba polovica mozgu. Podľa Rattenborga by mohlo byť zaujímavé odhaliť presný mechanizmus, ako to dokážu. Štúdium rôznych foriem spánku by mohlo pomôcť vedcom pochopiť námesačnosť u ľudí.

2 debata chyba
Viac na túto tému: #spánok #soby #sob