Vedci: Zatiaľ nie je jasné, či indický variant koronavírusu odolá vakcínam

Variant nového koronavírusu bol prvýkrát zistený v Indii vlani v októbri a dostal označenie B.1.617.

28.04.2021 11:48
indicky variant Foto:
debata

Podľa oznámenia Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO) bol doteraz zistený v 1200 sekvenciách zaslaných do databázy GISAID z najmenej 21 krajín. V tom, či ide o výnimočne nebezpečný variant, ale zatiaľ odborníci nemajú jasno, uvádza stanica BBC.

Najviac sekvencií obsahujú tento pôvodne indický variant vírusu pochádzalo z Británie, USA a Singapuru. Zistený bol ale aj v Európe – Belgicku, Švajčiarsku, Grécku, Taliansku, overuje sa aj najmenej jeden prípad v Čechách.

Mount Everest, Himaláje, turista, Nepál, Khumbu, horolezec, sneh, hory, Čítajte aj Koronavírus dosiahol aj na najvyššiu horu sveta, nakazil sa horolezec

Niektoré laboratórne výsledky ukazujú na slabo zvýšenú prenosnosť a na to, že protilátky ťažšie vírus blokujú. Nakoľko to ale znižuje imunitu, odborníci ešte len zisťujú, rýchle šírenie nákazy v Indii totiž môže mať aj iné príčiny ako väčšiu nákazlivosť tamojšieho variantu koronavírusu.

Údaje o tomto variante sú totiž zatiaľ nekompletné, vedci doteraz pracujú len so stovkami vzoriek, podľa BBC je 298 z Indie a 656 zo zvyšku sveta. Pri takzvanom britskom variante majú vedci k dispozícii cez 384 000 sekvencií.

Na charakteristickom (spike) proteínu, ktorý sa nachádza na povrchu vírusu, sú v prípade indickej mutácie dve kľúčové mutácie. Práve proti takýmto mutáciám sú vakcíny zamerané.

čokoláda, láska, srdce Čítajte aj Ak ste na sladké, riskujete chorobu srdca a smrť v strednom veku

„Myslím, že nič nedokazuje, že je to úniková mutácia, čo by znamenalo, že ju vakcíny nebudú môcť zastaviť,“ citovala BBC doktora Jeffa Barretta, ktorý riadi ústav genetického výskumu v britskom Hinxtone. „Musíme to starostlivo sledovať, ale zatiaľ nie je dôvod na paniku,“ dodal Barrett.

Lenže platí, že čím viac nových prípadov sa v krajine objavia, tým viac variantov vznikne. Každá jednotlivá infekcia vírusu poskytuje možnosť rozvinúť sa a panuje obava, že vzniknú mutácie odolné proti vakcínam.

pivo, ludia, Čítajte aj Vedci vypočítali, koľko bubliniek je v krígli piva

„Spôsob, akým môžeme predísť vzniku nových vírusových variantov, je predovšetkým brániť vírusu, aby sa v nás replikoval. Takže najlepšia cesta kontroly mutácií je mať pod kontrolou chorobu globálne,“ oznámila profesorka mikrobiológie Cambridgeskej univerzity Sharon Peacocková. K tomu slúžia najmä uzávery, dodržiavanie odstupov a očkovanie.

A s tým má India problémy. Prvú dávku vakcíny tam zatiaľ dostala desatina občanov, druhú ani nie dve percentá.

debata chyba
Viac na túto tému: #India #vírus #pandémia #koronavírus #Covid-19