Intimita s robotmi: Ako vníma verejnosť blížiacu sa robotizáciu sexu?

Vízia budúcnosti, v ktorej ľudia využívajú intímne služby robotov nie je taká vzdialená. Podľa optimistických prognóz sa naplní v horizonte päťdesiatich rokov.

18.12.2021 08:00
zena robot laska sex Foto:
debata (6)

Nasadenie sexbotov alebo opatrovateľských robotov vyvoláva množstvo otázok. Kde všade sexboty a robotickí opatrovatelia môžu nájsť svoje uplatnenie?

Virtuálny sex alebo kybersex väčšina ľudí nepovažuje za neveru a asi 13 percent všetkých vyhľadávaných výrazov na internete sa týka práve neho. Intímny vzťah s neživým strojom bol ešte nedávno nepredstaviteľný, názor spoločnosti sa ale mení. Robotizácia je ďalším logickým krokom vo vývoji ľudskej sexuality, zhodli sa bádatelia na konferencii Intímne s robotmi, ktorú organizovalo Centrum Karla Čapka pre štúdium hodnôt vo vede a technike.

Vďaka prístupu k digitálnym médiám došlo k liberalizácii intímnych vzťahov. Posúva sa merítko toho, čo je považované za bežné a čo je odchýlkou ​​od väčšinového vnímania normálnej sexuality.

konspiracie Čítajte aj Atentát na princeznú Dianu, čipy vo vakcínach: Kam až siahajú korene konšpirácií a teórií sprisahania?

Podľa filozofa Davida Černého z Ústavu štátu a práva AV ČR a Ústavu informatiky AV ČR, ktorý sa zaoberá eticko-právnou problematikou robotizácie intimity, nenájdeme žiadnu všeobecne prijímanú definíciu parafílie, teda odchýlky. S tým súhlasí aj sexuológ Zlatko Pastor, ktorý v súčasnosti sleduje vyššiu motiváciu ku kybersexu a zároveň nižší záujem o párovú intimitu.

Robotizácia sexu je ďalším krokom v prepájaní intimity a techniky

Sexboty nájdu svoje uplatnenie v prípadoch, keď je prístup ku kvalitnému sexuálnemu životu ťažký. Využívať by ich mohli ľudia s rôznym typom fyzického obmedzenia, nesmelí jedinci alebo ľudia s neakceptovateľnou sexuálnou preferenciou. Svoje miesto by našli aj v armáde, vo väzniciach a v sociálnych zariadeniach.

„Aspoň pre vybrané skupiny ľudí benefity prevažujú nad prípadnými negatívami. Správnym postupom v robotizácii intimity by mala byť najprv opatrná regulácia. Uvoľňovať kontrolu môžeme až vtedy, keď budeme vedieť, čo sa stane a ako budú ľudia reagovať,“ zhrnul svoj odborný názor David Černý.

NASA  Parker Solar Probe  sonda  Slnko Čítajte aj Ľudstvo sa prvý raz "dotklo" Slnka

Poukázal však na nedostatok empirických výskumov v tomto odvetví. Robotizáciu intimity nie je podľa neho možné zavrhovať. Roboti totiž môžu byť odpoveďou na niektoré veľké sociálne problémy súčasnosti a blízkej budúcnosti. Môžu napríklad ako spoločníci zlepšiť zhoršujúcu sa psychickú kondíciu mladých osamelých ľudí a pomáhať starnúcej populácii.

Starostlivosť o človeka, vrchol robotizácie

Intimita sa netýka len sexu, jej najvyšším prejavom je starostlivosť o človeka. Na tento fakt poukázali Lucia Vidovićová a Marcela Petrová Kafková z Masarykovej univerzity, ktoré sa zameriavajú na využitie robotov v starostlivosti o seniorov. Ani staršia generácia nie je odstrihnutá od nových technológií a je žiaduce na starostlivosť o ich potreby využiť aj roboty.

V otázke, ako vyspelí by robotickí opatrovatelia mali byť, sa však odborníci nezhodujú. Aj tým najvyspelejším v súčasnosti totiž chýbajú funkcie, ktoré od starajúcich sa bežne očakávame, napríklad schopnosť empatie a bežné ľudské emócie – dôveru, radosť, znechutenie či strach.

ryba  svietiaca hlava  zelene oci Čítajte aj Priehľadná hlava a veľké zelené oči: Vedci natočili bizarne vyzerajúcu rybu

Iné technológie sa však v opatrovateľstve už využívajú a ďalšia robotizácia pomôže znížiť závislosť ľudí s obmedzením na pomoc iných a zaistiť im dôstojnosť.

„Nemá zmysel čakať na to, až bude vývoj robotiky v takom štádiu, keď robotom budú integrované všetky funkcie, ktoré si u nich dokážeme predstaviť. Aj v rámci opatrovateľstva existujú činnosti, kde je emocionalita a sociabilita na škodu,“ argumentuje Juraj Hvorecký z Filozofického ústavu AV ČR, ktorý sa spolu s Davidom Procházkou z Vysokej školy ekonomickej venuje tematike robotizovaného ošetrovateľstva.

Menej vyspelí roboti môžu nájsť svoje uplatnenie napríklad v starostlivosti o hygienu alebo ľudskú sexualitu. „Rovnako tak existujú nároční pacienti, napríklad vo vegetatívnych stavoch alebo s neskorou fázou Alzheimerovej choroby, ktorí emocionalitu už nedokážu oceniť, a nie je teda potrebná,“ uvádza Juraj Hvorecký. Schopnosť prejavovať emócie je podľa neho zbytočná aj pre niektorých zdravých ľudí, ktorí ju k intímnemu vzťahu a sexu nepotrebujú.

Zdroj: Jan Hanáček, Divízia vonkajších vzťahov SSČ AV ČR

6 debata chyba
Viac na túto tému: #sex #ľudia #budúcnosť #Intimita #roboty #intímne služby