Archeológovia našli najstarší príklad systematického využívania uhlia ľuďmi

Archeologická štúdia čínskych vedcov odhalila doteraz najstaršiu systematickú ťažbu a využívanie uhlia ľuďmi. Informoval o tom portál Independent.

04.08.2023 09:50
debata

Ľudia drevo ako palivo používali už asi pred 790 000 rokmi. Nová štúdia publikovaná vo vedeckom časopise Science Advances ukazuje, že v severozápadnej Číne ľudia ťažili uhlie a používali ako palivo pred asi 3 600 rokmi. Doteraz najstarší spoľahlivý zápis o systematickom využívaní uhlia pochádza z čínskej dynastie Han asi pred 2152 až 1730 rokmi.

Lokalita Jirentaigoukou v čínskej autonómnej oblasti Sin-ťiang posúva používanie uhlia do doby bronzovej. Archeologické nálezisko neďaleko rieky Kashi bolo osídlené asi pred 3600 a 2900 rokmi. Tunajší ľudia pestovali rôzne plodiny, domestikovali hospodárske zvieratá a dokázali tiež spracúvať bronz. Rozvoj metalurgickej činnosti si však vyžadoval väčšie zásoby paliva. Štúdia naznačila, že uhlie bolo prístupné každému ako zdieľaný zdroj tepelnej energie bez ohľadu na sociálne postavenie.

medúza fosília Čítajte aj Vedci našli najstarší druh plávajúcej medúzy. Fosília je stará 505 miliónov rokov

„Predstavujem si, že skúšali páliť uhlie zo všetkých lokalít a potom zistili, že niektoré (uhlie) má lepšiu kvalitu ako iné,“ povedal pre Science spoluautor štúdie Guanghui Dong z Lanzhou University v Číne.

Prieskum lokality naznačil, že chladnejšie podmienky viedli k ústupu ihličnatých lesov, čo znížilo zdroje dreva. Raná ľudská spoločnosť preto začala využívať pre metalurgickú činnosť uhlie, z čoho sa neskôr vyvinul dobre naplánovaný systém jeho ťažby.

Taliansko Rím divadlo Nero Čítajte aj V Ríme objavili zvyšky Nerovho divadla známeho zo starovekých prameňov

„Tvrdíme, že intenzívny dopyt po palivovej energii, ktorý priniesla početnejšia komunita a hutnícka výroba, spolu s obmedzenejšou ponukou zdrojov, zmenilo tradičné používanie dreva z tunajšieho (životného) prostredia a prispôsobenie sa alternatívnemu zdroju energie, uhliu,“ napísali autori.

Uhlie ako palivo sa rozšírilo za čínskej dynastie Song asi pred 990 až 670 rokmi a neskôr zohralo významnú úlohu v európskej priemyselnej revolúcii.

hlísta Čítajte aj Vedcom sa podarilo oživiť hlísty 46-tisíc rokov zamrznuté v sibírskom permafroste
debata chyba
Viac na túto tému: #Čína #vedci #archeológia #uhlie