Tip: Vianočné technologické darčeky na poslednú chvíľu

Vianoce sú už predo dvermi a ak patríte medzi tých, ktorí ešte nemajú nakúpené darčeky, prinášame vám zopár inšpirácií. Potešia najmä fanúšikov technológií.

16.12.2018 12:53
darčeky, internet, vianoce, vianočné sviatky,... Foto:
Ilustračné foto
debata (1)

Ak ste vianočné darčeky ešte stále nekúpili, prípadne ste kúpili, no zdá sa vám to stále málo, môžete sa inšpirovať našimi tipmi. Potešia najmä tých, ktorí majú radi technológie, ale aj tých, ktorí sú “len” používateľmi mobilov a počítačov. Väčšina predajcov vám ešte produkty do Štedrého dňa stihne doručiť, no príliš dlho neváhajte. Zostáva vám už len posledných niekoľko desiatok hodín.

Bezdrôtová nabíjačka na mobil

Ak obdarovaný patrí k fanúšikom smartfónov, potešiť by ho mohla bezdrôtová nabíjacia podložka na mobil. Predávajú ju snáď všetci veľkí predajcovia elektrotechniky, no nájsť ju môžete aj v obchode s nábytkom a bytovými doplnkami. Aby ste sa však nepomýlili, skontrolujte si najprv zoznam podporovaných mobilov a štandardy bezdrôtového nabíjania. Nie každá bezdrôtová podložka totiž nabije každý mobil. Väčšina mobilov však podporuje najrozšírenejší štandard Qi.

Nabíjacia podložka Ikea Rällen. Foto: Ikea
ikea rällen Nabíjacia podložka Ikea Rällen.

Tip: Skontrolujte si kompatibilitu mobilu so štandardom bezdrôtového nabíjania Qi.

Samsung EP-PN920 cena: 30 eur

Huawei CP60 cena: 60 eur

Connect IT Qi cena: 20 eur

Ikea Rällen cena: 15 eur

Rýchlonabíjačka na mobil

Ďalší jednoduchý doplnok, ktorý obdarovaný ocení, až keď ho prvýkrát použije. Možno totiž ani sám netuší, že jeho smartfón disponuje rýchlonabíjaním. Čo to znamená? Znamená to, že mobil je možné nabiť z 0 na 50 percent len za niekoľko minút. O tejto funkcii mnoho majiteľov smartfónov nevie, pretože výrobca do krabice zväčša pribalí len základnú 5 Wattovú nabíjačku, s ktorou môže nabíjanie mobilu trvať pokojne aj dve či tri hodiny. Ak si myslíte, že pomalé nabíjanie je pre batériu prospešnejšie, nie je tomu tak. Záleží predovšetkým od teploty, na ktorú sa batéria pri nabíjaní zohreje. Platí, že vyššie teploty skracujú životnosť batérie. Aj pri mobiloch bez rýchlonabíjania môžete použiť silnejšiu nabíjačku – mobil si z nej zoberie toľko “šťavy”, koľko je schopný prijať.

Rýchlonabíjačka ConnectIT inWallz. Foto: ConnectIT
connectit Rýchlonabíjačka ConnectIT inWallz.

O nabíjaní viackrát za deň sme písali v tomto článku.

Tip: Tieto mobily podporujú rýchlonabíjanie Quick Charge

Avacom HomeMAX cena: 20 eur

Connect IT inWallz cena: 20 eur

Apple USB-C Power Adapter cena: 55 eur

Powerbanka na cesty

Tretím doplnkom, ktorý každý pozná a mnohí ho aj pravidelne používajú je powerbanka. Každá energia navyše sa zíde, obzvlášť ak vám mobil navrhne prepnutie do úsporného režimu v polke dňa. Pri powerbankách platí, že čím väčšiu kapacitu majú, tým viac ich budete v kabelke či batohu cítiť. Pri kapacite 20-tisíc mAh sa pokojne môžete dostať k hodnote 400 až 500 gramov, teda dvojnásobku hmotnosti mobilu. Vedzte však, že s takouto nabíjačkou budete môcť svoj mobil nabiť minimálne 5-krát. Záleží ale, akým prúdom budete mobil nabíjať. Ak namiesto jedného ampéru kábel zastrčíte do konektora s dvoma ampérmi, reálna kapacita powerbanky bude nižšia, no mobil s ňou nabijete rýchlejšie.

Powebanka Xiaomi s kapacitou 20-tisíc mAh. Foto: Xiaomi
Nabíjačka, Xiaomi Powebanka Xiaomi s kapacitou 20-tisíc mAh.

GP 10400 mAH cena: 15 eur

Adata P12500 12500 mAh cena: 18 eur

Xiaomi Mi PowerBank 2C 20000 mAh cena: 25 eur

Bluetooth reproduktor

Bezdrôtový reproduktor má všestranné využitie. Nemusíte ho so sebou nosiť zrovna na cesty, aby ste ho naplno využili. Pokojne si ho zoberiete aj do záhrady, kde vám bude robiť spoločníka pri okopávaní či sadení alebo do kúpeľne. Na výber sú desiatky reproduktorov, ktoré je možné pripojiť k mobilu nie len cez Bluetooth, ale aj cez kábel. Vyberať si môžete podľa výkonu reproduktora, no predovšetkým podľa jeho výdrže. Tri hodiny na jedno nabitie sú dnes už málo. Hľadajte model, ktorý vám vydrží hrať aspoň päť, ideálne až osem hodín.

Reproduktor Bang & Olufsen Beoplay P6. Foto: Bang & Olufsen
beoplay p6, reproduktor, bang olufsen Reproduktor Bang & Olufsen Beoplay P6.

JBL Go 2 (výdrž 5 hodín) cena: 35 eur

Sony SRS-XB01 (výdrž 16 hodín) cena: 35 eur

Trust Vigor Wireless Bluetooth Soundbar (výdrž 20 hodín) cena: 60 eur

Logitech Ultimate Wonderboom (výdrž 10 hodín) cena: 100 eur

BeoPlay P6 (výdrž 16 hodín) cena: 399 eur

Hlasový asistent v reproduktore

Používanie hlasovej asistentky od Amazonu či Googlu už nie je len doménou ľudí, ktorí bývajú za oceánom alebo prinajmenšom v západnej Európe. Reproduktorom, ktorý v sebe asistentku ukrýva môžete obdarovať aj rodinného príslušníka na Slovensku. Pozor ale na to, že musí vedieť aspoň trochu po anglicky. S Alexou či Google sa po slovensky stále neporozprávate.

Hlasová asistentka ukrytá v reproduktore Google... Foto: Google
google home mini Hlasová asistentka ukrytá v reproduktore Google Home Mini.

Google Home Mini cena: 55 eur

Amazon Echo Dot cena: 75 eur

Predplatné na kurzy Jógy na mobile

Chcete príbuzného motivovať, aby sa viac hýbal? Kúpte mu športové hodinky alebo… predplatné na jógu v mobile. Možno ste si práve poklepali po čele, no buďte si istý, že jóga v podobe mobilnej aplikácie má čo-to do seba. Napríklad aplikácia Yoga International obsahuje desiatky najrôznejších kurzov pre úplných začiatočníkov, až po veľmi pokročilých. Online kurzom na celý rok môžete potešiť svoju manželku, ale aj manžela, dcéru či svokru. Veľmi prepracovaná, a zároveň jedna z najlepších aplikácii na učenie jógy, ale aj na hybridné cvičenia na flexibilitu, silu, dýchanie či relax, je Asana Rebel

Aplikácia, ktorá vás naučí jógu - Yoga... Foto: Yoga International
yoga international Aplikácia, ktorá vás naučí jógu - Yoga International.

Yoga International cena: 15 dolárov mesačne

Asana Rebel cena: 59 eur ročne

Bezdrôtové slúchadlá na šport aj na cesty

Ak ste už niekedy vyskúšali bezdrôtové slúchadlá, pravdepodobne už jedny aj vlastníte. Ten, kto ich vyskúša, si ich pravdepodobne aj kúpi. Obdarovaného môžete predbehnúť a jedny mu venovať. Na výber je veľké množstvo bezdrôtových slúchadiel, od úplne jednoduchých s káblikom cez krk, až po oddelené slúchadlá s vodotesnosťou a mikrofónom. Vyberajte podľa toho, či obdarovaný športuje, alebo viac telefonuje a potrebuje teda jednoduchosť a výdrž. Na šport sú ideálne napríklad Sennheiser CX Sport, ktoré odolajú potu, majú NFC pre rýchle spárovanie, šesťhodinovú výdrž a výraznejšie basy. Použiť ich možno aj pri behaní vďaka ušnému “háku”. Takisto je s nimi možné aj telefonovať, no kvôli izolácii hluku to nie je najpríjemnejšie. Na úplne opačnej strane sú slúchadlá Huawei FreeBuds, ktorá nie sú spojené káblom, majú 10-hodinovú výdrž a viac ako na šport sa hodia na počúvanie hudby vo vlaku a telefonovanie.

Slúchadlá Sennheiser CX Sport Foto: Sennheiser
Sennhesier, CX Sport, Slúchadlá Sennheiser CX Sport

Sony WI-C300 (výdrž 8 hodín) cena: 55 eur

Huawei Free Buds (výdrž 10 hodín) cena: 120 eur

Sennhesier CX Sport (výdrž 6 hodín) cena: 125 eur

Apple Airpods (výdrž 5 hodín) cena: 160 eur

Športový náramok

Na šport sa hodí aj náramok. Ak máte voči nemu predsudky, odložte ich bokom. Náramky, ktoré merajú tep, kroky, spánok, upozorňujú na hovory, SMS a notifikácie, nemusia stáť stovky eur (ale aj môžu). Športový náramok, Xiaomi Mi Band 3, ktorý má relatívne veľký displej, skvelú mobilnú aplikáciu a podporu zo strany výrobcu, môžete pod stromček kúpiť aj za 30 eur. Nízka cena nie je priamo úmerná kvalite, skôr naopak. Hodinky by pokojne mohli stáť aj trojnásobok, ak by ich vyrábala iná firma. Ak by sa vám málilo, môžete si vybrať aj drahší náramok Tom TomTouch Cardio, ktorý je krajší než Xiaomi, no má rovnaké funkcie. Ešte drahší je Fitbit Charge 3, ktorý má bezkonkurenčnú mobilnú aplikáciu a detailné sledovanie spánku. Na displej sa mu tiež zmestí oveľa viac správ než na Xiaomi či TomTom.

Športový náramok Fitbit Charge 3. Foto: Fitbit
fitbit charge 3, športový náramok Športový náramok Fitbit Charge 3.

Tip: Náramky Mi Band 3 a Charge 3 sme vyskúšali aj v našej redakcii. Prečítať si o nich môžete v našich recenziách Recenzia Xiaomi MiBand 3 , Recenzia Fitbit Charge 3

Xiaomi MiBand 3 cena: 30 eur

TomTom Touch Cardio cena: 70 eur

Fitbit Charge 3 cena: 150 eur

Bonus: Hybridná herná konzola a multimediálne centrum

Je to netradičné zariadenie, ku ktorému sa len ťažko hľadá alternatíva. Nie je tomu tak dávno, čo Nvidia predstavila zariadenie, ktoré kombinuje multimediálne centrum a hernú konzolu. Shiled TV je malá škatuľka s diaľkovým ovládačom, ku ktorej je možné pripojiť aj gamepad a hrať sa internetové hry cez službu GeForce Now. Konzola má vysoký výkon, takže bez problémov zobrazí aj obraz v 4K rozlíšení.

Hybridná herná konzola Nvidia Shield TV. Foto: Nvidia
NVIDIA SHIELD TV Hybridná herná konzola Nvidia Shield TV.

Nvidia Shield TV cena: 155 eur

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #vianočné darčeky #Vianoce 2018