Z ruského laboratória na ISS unikla chladiaca kvapalina

Zo záložného chladiča ruského laboratória Nauka na Medzinárodnej vesmírnej stanici (ISS) v pondelok unikla chladiaca kvapalina, uviedla ruská kozmická agentúra Roskosmos. Posádke ani stanici podľa nej nehrozí žiadne nebezpečenstvo, čo potvrdil aj americký Národný úrad pre letectvo a vesmír (NASA).

10.10.2023 15:00
ISS vesmírna stanica Foto:
Záber obrazovky z informačného kanála NASA ukazuje ruské vedecké laboratórium na Medzinárodnej vesmírnej stanici 9. októbra 2023.
debata (13)

Vločky zmrznutej chladiacej kvapaliny unikajúcej z laboratórneho modulu boli vidieť aj na oficiálnom živom vysielaní z ISS a neskôr ich potvrdili rozhovory medzi riadiacim strediskom NASA na Zemi a astronautmi na stanici.

„Únik chladiacej kvapaliny vonkajšieho (rezervného) okruhu chladiča viacúčelového laboratórneho modulu "Nauka“ ruského segmentu ISS nemal vplyv na život posádky, žiadne experimenty neboli odložené," napísal v utorok Roskosmos na telegrame.

International Space Station, ISS, kozmonaut Čítajte viac Ruskú zásobovaciu loď pri ISS zrejme poškodil náraz zvonku

Ide o tretí podobný incident na ruských komponentoch ISS za poslednú dobu, poznamenal The Guardian, podľa ktorého to vyvoláva otázky o spoľahlivosti ruského vesmírneho programu. Vlani v decembri unikla chladiaca kvapalina z posádkového modulu Sojuz, keď loď zrejme zasiahol mikrometeorit. Odložený bol kvôli tomu návrat amerického astronauta a dvoch ruských kozmonautov, ktorí na ISS strávili namiesto šiestich mesiacov 371 dní. Späť na Zem sa napokon pred dvoma týždňami vrátili v náhradnom module.

Problém s únikom chladiacej kvapaliny zaznamenala v polovici tohto februára tiež ruská nákladná loď Progress MS-21, ktorá bola k ISS pripojená od októbra 2022.

„Máme tu tri prípady netesniacich chladiacich systémov – to je spojivo. Prvýkrát to nič nie je, druhýkrát je to náhoda, tretíkrát ide o niečo systémové,“ povedal agentúre AFP analytik Jonathan McDowell. „Naozaj to len zdôrazňuje zhoršujúcu sa spoľahlivosť ruských kozmických systémov,“ dodal.

sojuz Čítajte viac Rusi sa po polstoročí na Mesiac nedostali. Luna-25 sa zrútila a „prestala existovať“

Ruský vesmírny sektor, ktorý bol predtým pýchou krajiny, sa už niekoľko rokov podľa The Guardianu stretáva s problémami, okrem iného s nedostatkom financií, neúspechmi i korupčnými škandálmi.

Medzinárodná vesmírna stanica, ktorá slúžila ako symbol medzinárodnej spolupráce po konci studenej vojny, je teraz jednou z posledných zostávajúcich oblastí spolupráce medzi Ruskom a Západom uprostred napätia vyvolaného ruskou inváziou na Ukrajinu. NASA a jej partneri dúfajú, že budú orbitálnu stanicu prevádzkovať až do roku 2030.

Stanicu v súčasnosti pod velením Dana Andreasa Mogensena z Európskej vesmírnej agentúry (ESA) obývajú astronautky NASA Jasmin Moghbeliová a Loral O'Harová, ruskí kozmonauti Konstantin Borisov, Oleg Kononenko a Nikolaj Čub a ich japonský kolega Satoši Furukawa.

kozmonauti Čítajte viac Šesťtisíckrát obleteli Zem. Z ISS sa po rekordnej misii vrátila trojica kozmonautov
13 debata chyba
Viac na túto tému: #ISS #NASA #Roskosmos