Do Atlantiku pri španielskych brehoch sa vracajú vráskavce obrovské

Do vôd Atlantického oceánu pri španielskom pobreží sa po viac ako 40 rokoch absencie vracajú vráskavce obrovské, píše web The Guardian.

02.09.2021 06:00
debata

Vedci si zatiaľ nie sú istí, prečo sa tak deje. Niektorí odborníci sa domnievajú, že veľryby do miest, kde boli takmer vyhubené, ženie klimatická kríza. Ďalší experti si myslia, že by za návratom do pôvodného prostredia mohol byť smútok vráskavcov obrovských po pôvodnom prostredí predkov.

pes Čítajte aj Vo Francúzsku stratený pes dobehol po 380 kilometroch domov

Prvého zástupcu najväčších cicavcov na svete uvidel vo vodách pri Galícia na severozápade Španielska v roku 2017 morský biológ Bruno Díaz. Druhého jedinca videli v roku 2018, ďalšieho o rok neskôr a v roku 2020 sa obaja vrátili, píše The Guardian. Asi pred týždňom sa objavil pri ostrovoch Cies ďalší vráskavec obrovský.

„Verím, že kľúčovým faktorom je moratórium na lov veľrýb,“ domnieva sa Díaz, ktorý vedie v Galícii Výskumný inštitút delfínov skákavých. „V 70. rokoch 20. storočia, krátko pred zavedením zákazu, zmizla celá generácia vráskavcov obrovských. Teraz, o viac ako 40 rokov neskôr, sledujeme návrat potomkov tých niekoľkých, ktorí prežili,“ dodáva vedec.

Nie všetci odborníci však vnímajú návrat vráskavcov obrovských k brehom Španielska ako dobré správy. „Som pesimistický, keďže existuje veľká pravdepodobnosť, že na životné prostredie vráskavcov má zásadný vplyv zmena klímy,“ myslí si iný morský biológ Alfredo López. „Po prvé, nikdy sa neodvažujú na juh od rovníka, a ak globálne otepľovanie posúva túto líniu na sever, ich životný priestor sa zmenší. Po druhé, ak to znamená, že potrava, ktorú bežne jedia mizne, tak to, čo sledujeme, je dramatické a nie je to nič, čo by sme mali oslavovať,“ dodáva López.

koryt Čítajte aj Vedci natočili "vegetariánku" korytnačku obrovskú, ako loví a konzumuje vtáča

Bruno Díaz sa zaoberá tiež myšlienkou, že veľryby by sa mohli k brehom Galície vracať z dôvodov určitého javu – túžby po niekdajšom prirodzenom prostredí predkov, vďaka genetickej pamäti. „V nedávnych rokoch sa zistilo, že migráciu vráskavcov obrovských riadi pamäť, nie podmienky v životnom prostredí. Tento rok nedošlo k výraznému nárastu planktónu, ale sú tu. Skúsenosti sa uchovávajú v kolektívnej pamäti a poháňajú tento druh k návratu,“ nechal sa počuť Díaz.

velryba Čítajte aj Vedci objavili pozostatky dosiaľ neznámeho štvornohého predchodcu veľrýb

Priemysel zameraný na lov veľrýb existoval podľa britského spravodajského webu v Galícii po celé stáročia. Lov veľrýb na komerčné účely vo svete zakázala Medzinárodná veľrybárska komisia (IWC) od roku 1986. Vtedy boli vráskavce v oblasti pri španielskom pobreží takmer vyhubené.

debata chyba
Viac na túto tému: #more #objav #vedci #Atlantický oceán #vráskavec #oceán #klimatická kríza