Na Faerských ostrovoch žili neznámi ľudia pred Vikingmi, potvrdzujú ovčie bobky

Na Faerských ostrovoch žila okolo roku 500 nášho letopočtu neznáma populácia ľudí. Na odľahlom území sa teda vyskytovala skôr ako Vikingovia, ktorí priplávali o zhruba 350 rokov neskôr.

18.01.2022 06:00
Faerské ostrovy Foto:
debata (2)

Vyplýva to z nového vedeckého výskumu, o ktorom stanica CNN, podľa ktorej dôkazy poskytol neobvyklý zdroj: staroveké ovčie bobky.

Vikingovia sa dostali na Faerské ostrovy – malé súostrovie v severnom Atlantiku – potom, ako vyvinuli lode schopné dlhej plavby. Teda okolo roku 850, pričom ostrovy začali osídľovať v roku 874. Bádatelia sa dlho domnievali, že práve oni boli prvými ľudskými obyvateľmi drsných ostrovov. Zmienky v stredovekých textoch však naznačovali, že sa na ostrovoch vyskytovali ľudia pred Vikingami. Zároveň neexistujú dôkazy, že by tam žili pôvodní obyvatelia.

tulen leopardi Čítajte aj Tulene leopardie jedia žraloky, zistili novozélandskí vedci

V roku 2013 potom výskumníci objavili prastaré spálené zrná jačmeňa pod podlahou jedného z vikinských domov na ostrove Sandoy. Ich vek určili na približne 300 až 500 rokov pred príchodom severských moreplavcov, pričom jačmeň nebol na ostrovoch pôvodným druhom, teda nevyskytoval sa tam pred príchodom ľudí.

Iní vedci sa preto rozhodli nájsť ďalšie dôkazy o týchto ľuďoch a vykonali prieskum jazera na ostrove Eysturoy. Keďže sa predtým nenašli žiadne budovy alebo archeologické dôkazy, zvolili iný prístup. Nabrali jadrá jazerných sedimentov.

strom di caprio Čítajte aj Prírodovedci pomenovali strom objavený v Kamerune po Leonardovi DiCapriovi

„Jazerá sú úžasným archívom informácií o životnom prostredí, pretože vo svojich sedimentoch hromadia v postupných vrstvách materiál z okolitej krajiny,“ vysvetľuje vedúca štúdie Lorelei Curtinovej z univerzity v americkom Wyomingu. Vedci v jednom z jazier následne odobrali materiál zachytávajúci asi 10 000 rokov histórie životného prostredia. Štúdiu zverejnil odborný časopis Communications Earth & Environment.

Analýza sedimentov odhalila náhlu prítomnosť veľkého množstva domestikovaných oviec, ktoré sa na Faerských ostrovoch objavili medzi rokmi 492 a 512. Ovce zanechávajú vo svojich výkaloch charakteristické biomarkery, ktoré boli v sedimentoch dohľadateľné ako DNA, opisuje CNN. Dáta podľa nej vedcom pomohla určiť vrstva popola zo známej erupcie islandskej sopky v roku 877. Neexistujú pritom dôkazy, že by sa na ostrove vyskytovali nejaké cicavce pred týmito ovcami, čiže ich museli priviezť na ostrovy ľudia.

Heinrich Schliemann Čítajte aj Schliemann objavil Tróju aj poklad. Kráľovi Priamovi však nepatril

Otázkou zostáva, kto boli ľudia, ktorí sa objavili na Faerských ostrovoch už pred Vikingmi. Výskumníci sa na základe niekoľkých indícií domnievajú, že mohlo ísť o Keltov, ktorí tam doplávali zo Škótska alebo Írska. „Či už boli títo prví obyvatelia Faerských ostrovov ktokoľvek, tak fakt, že preplávali oceán s hospodárskymi zvieratami, odhaľuje ich pokrokovosť a ducha. Myslím, že často podceňujeme raných ľudských objaviteľov a ich schopnosť dostať sa do nových neznámych krajín,“ poznamenala Curtinová.

2 debata chyba
Viac na túto tému: #veda #ľudia #vedci #výskum #Vikingovia #Faerské ostrovy