Orangutany používajú slang, aby ukázali, aké sú 'super'

Či už ide o rýchlo sa meniaci slang mladej generácie, alebo o kuriózne lingvistické poklady ukrývajúce sa v nárečí či žargóne vždy platí, že našu slovnú zásobu utvára sociálne prostredie, v ktorom žijeme. A teraz sa zdá, že podobné vplyvy môžu pôsobiť aj medzi orangutanov.

09.04.2022 06:00
orangután, samica, mláda Foto:
debata

Vedci, ktorí skúmajú poplašné volania v podobe vŕzgavého mľaskania u voľne žijúcich orangutanov na ostrovoch Borneo a Sumatra zistili, že orangutany sú schopné vymýšľať nové verzie týchto zvukov.

Doteraz vedci predpokladali, že tieto zvuky sú vrodené a pevne zakódované, ale nové verzie sa líšia výškou tónu a dĺžkou trvania. Frekvencia nových volaní – a to, či sa nové verzie vžijú – je navyše ovplyvnená hustotou orangutanej populácie.

lev Čítajte aj Hormón oxytocín zbližuje aj levy, pokiaľ nejde o jedlo

„Podľa mňa v miestach, kde je nízka hustota orangutanej populácie, majú tieto ľudoopy stály repertoár slangu, ku ktorému sa vracajú a používajú ho. Sú ‚konzervatívne‘. Ale akonáhle niektorý použije nový variant volania, všetci ho počujú a rýchlo zaradia do 'slovníka ', ktorý sa tým obohatí,“ povedal autor štúdie, doktor Adriano Lameira z katedry psychológie na Warwickej univerzite.

„V spoločenstvách s vysokou hustotou jedincov sa komunikácia podobá skôr kakofónii. Zdá sa, že na prvom mieste je ‚novosť‘, podobne ako u spevavých vtákov, keď jednotlivé orangutany chcú ukázať, akí sú super a tiež akí sú rebeli,“ dodal.

spinosaurus Čítajte aj Záhadu obávaného spinosaura rozlúštila štúdia skúmajúca hustotu kostí

Vedci už predtým zistili, že sociálne vplyvy zohrávajú svoju úlohu v komunikácii rôznych zvierat vrátane spevavých vtákov či vačkovcov. Ale zatiaľ nebolo isté, či to tak je aj u ľudoopov okrem ľudí, čo je dôležitá otázka vzhľadom na to, že týmito faktormi je ovplyvnená aj naša vlastná komunikácia.

V časopise Nature Ecology and Evolution výskumný tím uviedol, že v rokoch 2005–2010 strávil na šiestich výskumných staniciach 6120 hodín pozorovaním a zaznamenal zvuky, ktoré vydávalo asi 70 orangutaních jedincov.

Lameira uviedol, že rôzne spoločenstvá orangutanov niekedy použili rovnaké nové varianty volaní, hoci medzi týmito populáciami nie je žiadny kontakt a žijú značne ďaleko od seba.

bobor Čítajte aj Do Londýna sa po 400 rokoch vrátili bobry

Tím zistil, že komunity orangutanov v miestach s hustou populáciou používajú širokú škálu nových volaní, ale s vysokou fluktuáciou, čo znamená, že mnohé z nich rýchlo vymiznú. Naproti tomu malé skupiny prichádzajú s novým druhom volaní menej často, ale zato majú tendenciu zachovať túto novú verziu, akonáhle sa objavia.

„Nemyslíme si, že by sa sociálny vplyv obmedzoval iba na poplašné volania; tie sú len náhodou najviac imúnne voči ostatným možným vplyvom,“ uviedol Lameira.

Podľa neho pribúda dôkazov o tom, že komunikačný repertoár ľudoopov sa podobne ako ľudské jazyky skladá zo spoluhláskových a samohláskových volaní, ktoré možno spájať do kombinácií podobných slabikám – a tie možno dokonca použiť na komunikáciu o minulých udalostiach.

debata chyba
Viac na túto tému: #orangutan #prostredie #sociálne prostredie