Tip: Vianočné technologické darčeky za pár drobných aj za stovky eur

Vianoce sú za rohom, aj keď počasie tomu zatiaľ príliš nenasvedčuje. Ak ste stále nevyrazili za nákupmi, prinášame vám niekoľko tipov na technologické vianočné darčeky, za ktoré nemusíte zaplatiť majland.

08.12.2019 14:35
darčeky, internet, vianoce, vianočné sviatky,... Foto:
Ilustračné foto
debata

Poznáte to. Nákup vianočných darčekov so sebou okrem zhonu prináša aj zopár nových vrások na čele. Prinášame vám niekoľko tipov na darčeky, ktoré potešia najmä tých, ktorí majú radi technológie, ale aj tých, ktorí ich “len” používajú. Väčšina predajcov vám ešte produkty do Štedrého dňa stihne doručiť, no príliš dlho neváhajte. Na nákupy a posledné online objednávky už zostáva len niekoľko dní.

Smart náramok

Nie sú to síce inteligentné hodinky, no nie každý potrebuje mať na ruke zariadenie, cez ktoré je možné telefonovať, inštalovať doň aplikácie a predovšetkým ho každých päť dní nabíjať. Smart náramku je kompromis, ktorý poteší aj toho, kto aktívne nešportuje. Na trhu ich je veľké množstvo a vyberať si je z čoho. Ak hľadáte športový náramok s veľkou výdržou, farebným displejom, monitorovaním spánku, pulzu a s funkciou zobrazovania notifikácií o telefonátoch, SMS či správach na Facebooku, môžete si vybrať niektorý od renomovaných výrobcov ako je Honor, Xiaomi či Samsung.

Xiaomi Mi Band 4 s farebným displejom. Foto: Xiaomi
Xiaomi, Mi Band 4, športový náramok Xiaomi Mi Band 4 s farebným displejom.

Vyhnite sa lacným náramkom od neznámych výrobcov z Číny, prípadne náramkom, ktoré firmy ponúkajú za pár eur na zľavových serveroch. Predídete tak problémom s nastavovaním “lacne vyzerajúcej” a na funkcie chudobnej mobilnej aplikácie.

Xiaomi Mi Band 4 (s farebným displejom, EÚ verzia) – cena: do 35 eur

Huawei Band 4 (s farebným displejom) – cena: do 35 eur

Samsung Galaxy Fit e – cena: do 35 eur

Honor Band 5 (s farebným displejom) – cena: do 40 eur

Fitbit Inspire – cena: do 60 eur

Tip: Prečítajte si našu recenziu hodiniek Honor Band 5 a náramku Fitbit Versa Lite.

Bezdrôtové slúchadlá

Doba slúchadiel s káblikom je už za nami. Bluetooth slúchadlá, za ktoré by ste v minulosti zaplatili desiatky až stovky eur si viete zaobstarať aj za menej než 20 eur. Kvalitou zvuku síce neohúria, no verte, že pri športe, turistike alebo na cestách si ich nebudete vedieť vynachváliť. Čínske Xiaomi navyše dokázalo posunúť latku veľmi vysoko a aj vďaka nemu môžete na trhu nájsť hneď niekoľko veľmi kvalitných Bluetooth slúchadiel s cenou do 50 eur.

Bezdrôtové slúchadlá Xiaomi AirDots. Foto: Xiaomi
xiaomi airdots, xiaomi, slúchadlá Bezdrôtové slúchadlá Xiaomi AirDots.

Xiaomi Mi AirDots – cena: do 40 eur

Sony WI-C200 – cena: do 30 eur

Xiaomi Mi Airdots Pro (s potlačením hluku) – cena: do 75 eur

Panasonic RP-HF400 – cena: do 50 eur

Koss BT/539i – cena: do 50 eur

Tip: Prečítajte si našu recenziu slúchadiel Xiaomi Mi AirDots.

Hlasová asistentka

Ak je obdarovaný fanúšikom najnovších technológií, môžete zvážiť aj nákup reproduktora s hlasovou asistentkou Alexa alebo Google. Verte, že o zábavu bude mať postaraná celá domácnosť. Jediným problémom je nedostupnosť slovenčiny. S asistentkou si tak pohovoríte len po anglicky, nemecky alebo v iných svetových jazykoch. Možností využitia asistentky je veľa – od ovládania inteligentných spotrebičov a reproduktorov, cez prehrávanie hudby, nastavenie pripomienok, čítanie správ až po najrôznejšie hry a kvízy. Môžete tiež zistiť, či je nejaká otázka, na ktorú asistentka nebude poznať odpoveď.

Reproduktor Amazon Echo Dot s hlasovou... Foto: Amazon
Amazon, Echo Dot, hlasová asistentka Reproduktor Amazon Echo Dot s hlasovou asistentkou Alexa.

Google Home Mini – cena: do 40 eur

Amazon Echo Dot – cena: do 50 eur

Tip: Prečítajte si našu recenziu reproduktoru Amazon Echo Dot.

Smart home príslušenstvo

Možno si to ani neuvedomujete, ale vo svojej domácnosti už máte hneď niekoľko spotrebičov s prívlastkom “smart”. Či už je to televízor, pračka, hodinky ale napríklad aj žiarovky. Osobe, ktorú idete obdarovať, môžete kúpiť ďalšieho člena inteligentnej domácnosti. k už hlasovú asistentku má, potešiť ho môže sada žiaroviek, inteligentná zásuvka, alarm alebo meteostanica. Všetko s prívlastkom “smart”.

Philips Hue sú zlatým štandardom a etalónom... Foto: Philips
philips hue Philips Hue sú zlatým štandardom a etalónom smart žiaroviek. Ich kúpa je však nákladnejšia.

Diaľkovo ovládaná zásuvka TP-Link HS110 – cena: do 45 eur

Žiarovky Philips Hue (štartovací balík) – cena: do 100 eur

Domáce zabezpečenie Xiaomi Mi Smart Sensor (štartovací balík) – cena: do 100 eur

Meteostanica Netatmo Urban Weather Station – cena: do 150 eur

Tip: Prečítajte si naše recenzie smart home prislúšenstva.

Sonická kefka

Aj zubná kefka môže byť technologickou vychytávkou. Záleží len od vášho rozpočtu. Najlacnejšie sonické zubné kefky síce okrem rôznej intenzity vibrácií pri čistení toho veľa neponúkajú, no pri cene od 200 eur vyššie už môžete naraziť na kefku s vlastnou aplikáciou a množstvom senzorov. Ak by ste chceli blízku osobu obdarovať práve sonickou zubnou kefkou, vyberajte takú, ktorá má nie len nastaviteľnú intenzitu kmitov štetín, ale aj rôzne režimy a viacero druhov náhradných hlavíc. Práve náhradné hlavice sú totiž najväčším kameňom úrazu – buď ich je na výber veľmi málo (a niečo ako univerzálna veľkosť a tvrdosť štetín neexistuje) alebo si za ne priplatíte. Niektorí výrobcovia však ponúkajú aj lacnejšie sonické kefky, ktoré sú kompatibilné s hlavicami iných značiek.

Inteligentná zubná kefka Philips Sonicare... Foto: Philips
Philips Sonicare DiamondClean Smart Inteligentná zubná kefka Philips Sonicare DiamondClean Smart s vlastnou mobilnou aplikáciou.

TrueLife SonicBrush UV (kompatibilná s inými hlavicami) – cena: do 60 eur

Xiaomi Oclean X (s Bluetooth) – cena: do 75 eur

Philips Sonicare DiamondClean – cena: do 150 eur

Curaprox Easy – cena: do 100 eur

Tip: Prečítajte si naše recenzie sonických kefiek Philips, Curaprox a TrueLife.

Chytré hodinky

Športové náramky sme už v našich tipoch spomenuli. Ak máte ale na darčeky väčší rozpočet, môžete pouvažovať aj o kúpe inteligentných hodiniek, ktorých je na výber plné priehrštie. Ak je obdarovanou nežnejšie pohlaviek, môžete si vybrať elegangnejšie smart hodinky od Smasungu či Huawei, ak muž, zvoliť môžete naopak športovejší typ hodiniek. Najľahšie sa kupujú hodinky majiteľom smartfónov s Androidom, ťažšie zas fanúšikom Apple. Apple Watch sú výborne odladené hodinky so slabou výdržou na batériu spolupracujúce výhradne s ekosystémom Apple. Také Huawei Watch GT2 sú so systémom Apple síce kompatibilné, no ani zďaleka neponúkajú toľko funkcií ako na Androide. Podobne je to aj s inými hodinkami.

Inteligentné hodinky Huawei Watch GT Foto: Huawei
Huawei, watch gt, hodinky Inteligentné hodinky Huawei Watch GT

Huawei Watch GT2 (pánska verzia 46mm, dámska 42mm) – cena: od 220 eur

Apple Watch 5 (pánska verzia 44mm, dámska 40mm) – cena: od 450 eur

Samsung Galaxy Watch (pásnak verzia 46mm, dámska 42mm) – cena: od 250 eur

Withings Move ECG – cena: od 120 eur

Tip: Prečítajte si naše recenzie hodiniek Apple Watch 5, Huawei Watch GT 2, Samsung Galaxy Watch.

Tablet

Je to možné prekvapivé, ale tablety stále nie sú ohrozeným druhom spotrebnej elektroniky. Ľudia o ne majú aj po rokoch záujem. Aj keď sa ich už predáva rádovo menej, o to viac si výrobcovia nechávajú záležať na tom, aby uspokojili tých, ktorí tablet používajú na zábavu aj na prácu. Väčšina tabletov používa Android, no výber je možné rozšíriť aj o iPady od Apple alebo tablety Surface od Microsoftu s Windowsom. Niektoré modely majú aj praktický stojan, ktorý umožní tablet rôzne polohovať, prípadne zavesiť na stenu.

Tablet Lenovo Yoga Smart Tab M7. Foto: Lenovo
lenovo yoga smarttab Tablet Lenovo Yoga Smart Tab M7.

Lenovo Yoga Smart Tab (M7 alebo M8) – cena: od 300 eur

Samsung Galaxy Tab S5e – cena: od 450 eur

Huawei MediaPad M5 – cena od 390 eur

Ohybný notebook

S ohýbaním notebookov ako prvé začalo Lenovo. V súčasnosti je možné prívlastkom “Yoga” častovať veľké množstvo zariadení tejto značky. V praxi to znamená, že majú ohybný kĺb, cez ktorý je možné notebook “zlomiť” na polovicu a displej čiastočne alebo úplne otočiť na zadnú stranu a premeniť tak notebook na tablet. Touto vychytávkou sa inšpirovali aj niektoré konkurenčné firmy. Hybridný konvertibilný notebook môže byť takisto zaujímavým vianočným darčekom, ak vás priveľmi neobmedzuje cena. Odporúčame vyberať model s vyššou výdržou na batériu a rýchlonabíjaním.

Konvertibilný notebook Lenovo Yoga C940. Foto: Lenovo
lenovo yoga c940 Konvertibilný notebook Lenovo Yoga C940.

Lenovo Yoga C640 – cena: od 850 eur

Lenovo Yoga C940 – cena: od 1500 eur

HP Spectre x360 13 – cena: od 1600 eur

Asus Zenbook Flip 15 – cena: od 1500 eur

Robotický vysávač alebo mopovač

Robotickým vysávačom sa Slováci spočiatku vyhýbali. Šancu im dali len skutoční nadšenci, ku ktorým sa v posledných dvoch-troch rokoch pridala aj širšia verejnosť. Robotické vysávače zažívajú svoje zlaté časy a stávajú sa súčasťou čoraz väčšieho počtu domácností. Dokážu nie len povysávať celý byt, ale aj vytrieť podlahu. Nie všetky to síce zvládnu dokonale, no v takom prípade sú na výber dve samostatné zariadenia – vysávač a mopovač, ktoré sa nám osvedčili viac, než hybridné riešenia. Ak niekoho chcete obdarovať robotickým vysávačom, potom vedzte, že úžitok z tejto hračky môže mať celá rodina. Roboty je možné cez mobilnú aplikáciu aj naprogramovať a určiť im čo všetko majú upratať a kedy tak majú urobiť. Po upratovaní sa zasa dozviete, že má vysávač plný kôš a že váš koberec bol špinavší, než obvykle. Po kúpe vysávača vám však odporúčame prispôsobiť niektoré prvky v domácnosti ľahšiemu upratovaniu (napríklad ukryť káble a zodvihnúť uteráky zo zeme).

Robotický vysávač iRobot Roomba i7+. Foto: iRobot
iRobot, Roomba, i7, i7+, robotický vysávač Robotický vysávač iRobot Roomba i7+.

iRobot Roomba 966 – cena: do 500 eur

Xiaomi Roborock S6 – cena: do 500 eur

iRobot Roomba i7+ (s nádobou na odpad) – cena: do 1000 eur

Samsung PowerBot (vysávač a mopovač) – cena: do 900 eur

mopovač iRobot Braava jet m6 – cena: do 600 eur

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #vianočné darčeky #Vianoce 2019 #technologické darčeky